null Valot pois tunniksi maapallon hyväksi 24.3. – myös kirkossa osallistutaan Earth Houriin

Earth Hour sai alkunsa Australiassa vuonna 2007.

Earth Hour sai alkunsa Australiassa vuonna 2007.

Ajankohtaista

Valot pois tunniksi maapallon hyväksi 24.3. – myös kirkossa osallistutaan Earth Houriin

Valojen sammuttamisella ilmastaan huoli ilmastonmuutoksesta. Tavoitteena on viettää maailman suurin kynttiläillallinen.

WWF:n eli Maailman luonnonsäätiön lanseeraamaa Earth Houria vietetään lauantaina 24.3 kello 20.30–21.30. Ihmiset eri puolilla maailmaa sammuttavat silloin turhat valonsa.

Earth Hour ei ole energian- tai sähkönsäästötempaus, vaan sen tarkoituksena on kertoa huoli ilmastonmuutoksesta. Maailman luonnonsäätiön mukaan viime vuosi oli jälleen mittaushistorian lämpimimpiä.

Kirkkohallitus on suosittanut seurakuntia osallistumaan Earth Hour -tapahtumaan. Projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen työskentelee Kirkkohallituksessa muun muassa vapaaehtoistyön kehittämistyöryhmässä.

– Harjoitan itsekin vapaaehtoistoimintaa, en vain pohdi sitä työryhmässä. Kuulun Vantaankosken seurakuntaan ja olemme suunnitelleet Virpi Paulannon kanssa Kivistön kirkolla järjestettävää Earth Hour -tapahtumaa. Tilaisuudessa minä toimin pappina, Haapiainen kertoo.

Paulanto on Vantaankosken seurakunnan kansainvälisyystyön sihteeri. Earth Hour -tapahtuman järjestelyissä on tehty yhteistyötä eri etnisten ryhmien, marttojen ja partiolaisten kanssa.

Kivistön kirkon Earth Hour -tapahtumassa syödään ensin kynttiläillallinen ja sen jälkeen on ekumeeninen rukoushetki, jossa rukoillaan luomakunnan puolesta paavi Franciscuksen tekstien mukaan.

Earth Hour osuu ja uppoaa hyvin kirkon toimintaan.

– Projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen

Maailman suurin kynttiläillallinen

Earth Hour sai alkunsa Australiassa vuonna 2007. Suomessa ensimmäinen Earth Hour järjestettiin vuonna 2009.

Tänä vuonna Earth Houria vietetään Suomessa neljättä kertaa Maailman suurin kynttiläillallinen -teemalla. Viime vuonna maailman suurimmalle kynttiläillalliselle osallistui WWF:n mukaan 1,3 miljoonaa suomalaista.

– Vanhimpia ihmiselle annettuja tehtäviä on ”viljele ja varjele”. Varjelu korostuu erittäin paljon näinä aikoina. Siihen kuuluu vastuu luomakunnasta ja lähimmäisen rakastaminen. Earth Hour osuu ja uppoaa tosi hyvin kirkon toimintaan, toteaa Timo-Matti Haapiainen.

Earth Hour on Haapiaisen mielestä välittämisen, vastuullisuuden ja kohtuullisuuden ytimessä.

– Ruoan tuotannon ja kuluttamisen ilmastovaikutukset liittyvät kohtuuteen ja ruoan jakamiseen eri ihmisten kesken. Earth Hourissa on oikeastaan pelkästään kristillisiä teemoja.

Kukaan ei voi sulkea silmiään

Kirkolla on oma ilmasto-ohjelma. Jonkun mielestä kirkon ei kuuluisi painottaa ilmastonmuutosta koskevia asioita, koska vain tuonpuoleisella on merkitystä.

– Jos ajattelee tuonpuoleista kapeassa mielessä tai että ihminen pystyy keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan, silloin Earth Hour saattaa näyttää toisarvoiselta. Mutta jos ihmisen mielenkiinto ja kunnioitus suuntautuu Jumalaan, silloin ei voi jättää huomioimatta sitä todellisuutta, jonka Hän on luonut, Timo-Matti Haapiainen toteaa.

Haapiaisen mielestä oltaisiin hakoteillä, jos kirkko luopuisi muusta toiminnasta ja keskittyisi pääasiassa ympäristökysymyksiin. Mutta maapallon ja ilmaston tila ja tulevaisuus ovat asioita, joilta nykyään kukaan ei voi sulkea silmiään, eikä varsinkaan silloin, jos on kristitty.

– Maapallon hyvinvointi vaikuttaa suoraan myös siihen, mikä on meidän hengellisen elämämme meininki.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Sammuta valot elämän puolesta – Earth Hour puolustaa luontoa koronan varjossa

Hyvä elämä

Mieltä voi osoittaa vaikka nauttimalla kasvispainotteisen iltapalan kynttilänvalossa.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.