null Ehtoollinen kotiin

Kattaus 1800-luvun tyyliin.

Kattaus 1800-luvun tyyliin.

Ehtoollinen kotiin

Vantaan kaupunginmuseon vitriinissä on musta nahkakantinen kotelo. Se kätkee sisälleen 1800-luvulta peräisin olevat Pyhän Laurin kirkon matkaehtoollisvälineet. Samantyyppinen, mutta vain muutaman vuoden vanha pikkusalkku löytyy Tikkurilan seurakunnan päivystävän papin kaapista.

Koteloiden sisältöjen vertailu koituu vanhan eduksi. Uusi teräksinen ja pelkistetty näyttää vaatimattomalta hopeiseen, kultauksin ja kaiverruksin koristeltuun edeltäjäänsä verrattuna.

— Voisin kuvitella, että entisaikaan pappi on ottanut aina matkaehtoollisvälineet mukaan lähtiessään hevoskyydillä kirkolta pitäjään suuntautuville matkoille, kappalainen Pirkko Yrjölä Tikkurilan seurakunnasta pohtii.

Hän on itse käyttänyt matkaehtoollisvälineitä viimeksi noin vuosi sitten vieraillessaan Katriinan sairaalassa potilaan luona.

— On ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta voi tai halua tulla ehtoolliselle kirkkoon. Silloin ehtoollinen voidaan toimittaa muualla. Papin voi pyytää vaikka kotiin.

Joskus voi tulla tarve isommankin joukon ehtoolliselle. Esimerkiksi silloin kun ehtoollinen järjestettiin vanhainkodissa.

— Sellaisia tilanteita varten meiltä löytyy eräänlainen megamatkaehtoollislaukku, Yrjölä kertoo hymyillen.

Kotiin katettu ehtoollinen on Yrjölän mukaan pyhä hetki, johon usein liittyy ripittäytymisen tarve. Matkaehtoollisvälineissä hän näkee tärkeän viestin.

— Ehtoollinen on kaikkia varten.

Kiirastorstai 5.4. on perinteinen ehtoollisenviettopäivä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.