null Ei enää kirkko, mutta edelleen ihmisten palveluksessa

Juurevuutta. Hoitokoti Päiväkummun uuden Paloheinän yksikön ryhmäkotien nimet Kyllikki ja Kaleva ovat peräisin kansalliseepoksestamme. Kuva: Jani Laukkanen

Juurevuutta. Hoitokoti Päiväkummun uuden Paloheinän yksikön ryhmäkotien nimet Kyllikki ja Kaleva ovat peräisin kansalliseepoksestamme. Kuva: Jani Laukkanen

Ei enää kirkko, mutta edelleen ihmisten palveluksessa

Paloheinän kirkolla vietettiin viime viikolla harjannostajaisia. Peruskorjatusta kirkosta tulee ikäihmisten hoitokoti.

Jäljellä ei ole juuri muuta kuin betonirunko. Rakennuksen muodosta tietysti näkee, että tämä on se tuttu pakilalaisten rakastama Paloheinän kirkko. Kosteus oli levinnyt niin pitkälle, että ilman täydellistä peruskorjausta kirkko oli käyttökelvoton.

Pitkän väännön jälkeen Helsingin seurakuntayhtymä myi kirkon. Tämä on ennakkotapaus sikäli, että aiemmin evankelisluterilainen kirkko Helsingissä ei ole myynyt jumalanpalveluskäytössä ollutta kiinteistöä muuhun tarkoitukseen.

Nyt Paloheinän kirkon omistaa yksityinen kiinteistöfirma. Uutena vuokralaisena aloittaa Hoitokoti Päiväkumpu Oy.

Yhä lähiseudun asukkaiden palveluksessa

Viime viikon tiistaina kiinteistön peruskorjaustyö oli edennyt harjannostovaiheeseen. Juhlia vietettiin entisessä kirkkosalissa hernekeiton ja kakkukahvien voimalla.

– Tähän on rakennettu 14- ja 16-paikkaiset ryhmäkodit, neljä palveluasuntoa sekä uudet tilat Päiväkummun omalle Keittiö Karpalolle, kertoo Päiväkummun toimitusjohtaja Anne Kangas.

Yhteistyötä seurakunnan kanssa kaavaillaan jo kovasti.

– Juhlasalissa tullaan kyllä pitämään myös hartauksia ainakin asukkaillemme, Kangas sanoo.

– Meille on ollut hyvin tärkeä kuunnella paikallisten ihmisten toiveita siitä, miten nämä arvokkaat tilat edelleen palvelisivat Paloheinää ja Pakilaa.

Tosiasiassa Paloheinän kirkko ei koskaan ollut kirkkolain määritelmän mukainen kirkko vaan seurakuntakoti, jota vain kutsuttiin kirkoksi. Se rakennettiin 1963, mutta vasta 1970-luvulla sen nimeksi – kuitenkin ilman asiaankuuluvia liturgioita – annettiin Paloheinän kirkko.

2000-luvulla Paloheinän kirkon käyttö oli supistunut pelkäksi kerhotoiminnaksi. Pakilan messut vietettiin Hyvän Paimenen kirkossa. Jo silloin kosteusvaurio pilasi Paloheinässä sisäilman.

Kirkko kuitenkin koettiin tärkeäksi, ja paikalliset asukasyhdistykset vastustivat sen purkua. Pakilan seurakunta luopui kirkon käytöstä kokonaan vuonna 2010.

Uuden vuokralaisen kannalta seurakuntatalon alkuperäisessä pohjapiirustuksessa on yksi hieno piirre.

– Paloheinän kirkkoon rakennettiin useita kerhohuoneita ja muun muassa tilat partiolippukunnalle. Monipuolinen tilaratkaisu sopii erinomaisesti myös hoitokodin tarpeisiin, Anne Kangas sanoo.

Ensi vuonna talo saa uudet asukkaat

Ensi helmikuussa Päiväkummun Paloheinän yksikkö avataan asukkaille. Monitoimitilassa tarjotaan ikääntyneille helsinkiläisille suunnattua päivätoimintaa.

– Pyrimme järjestämään päivätoimintaa kaikkina arkipäivinä. Kysynnän mukaan teemme retkiä, tarjoamme ohjattua ohjelmaa ja erilaisia teemapäiviä, yksikönjohtaja Sanna Kylliö kaavailee.

– Lisäksi hoitokodin juhlasalia vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin. On mahdollista, että yhteistyötä tehdään myös järjestöjen, kuten Lion’s Clubin kanssa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: