null Leppävaaran kirkosta löytyi kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia – yli miljoonan euron remontti edessä

Kallion rinteessä ja laella Espoossa sijaitseva Leppävaaran kirkko joutuu remonttiin kosteusvaurioiden takia. Korjaustyöt ajoittuvat todennäköisesti ensi kesään ja alkusyksyyn.

Kallion rinteessä ja laella Espoossa sijaitseva Leppävaaran kirkko joutuu remonttiin kosteusvaurioiden takia. Korjaustyöt ajoittuvat todennäköisesti ensi kesään ja alkusyksyyn.

Ajankohtaista

Leppävaaran kirkosta löytyi kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia – yli miljoonan euron remontti edessä

Leppävaaran kirkko joutuu remonttiin ensi vuonna. Kallion kupeessa sijaitseva rakennus on osin erittäin vaativa korjattava.

Jykevä punatiilinen Leppävaaran kirkko peruskorjattiin osittain vuonna 2010. Vain muutama vuosi sen jälkeen henkilöstö alkoi oireilla. Sen jälkeen tehtiin korjauksia, joiden yhteydessä havaittiin, että vuonna 1979 rakennetussa kirkossa on yllättävän laajoja ongelmia.

Rakenteellisia ongelmia on seinä- ja lattiarakenteiden liitoskohdissa, sisäkatoissa sekä kirkkosalin ilmanvaihtohormistossa. Alapohjan korjattavat liitoskohdat ovat kosteusteknisesti hankalissa kohdissa: keskellä rakennusmassaa ja rinteen kohdalla.

Espoon seurakuntien kiinteistöjohtaja Petteri Leinonen kuvaa Leppävaaran kirkkorakennusta upeaksi, mutta erittäin vaativaksi, kallion laelle ja osittain rinteeseen tehdyksi rakennukseksi.

– Liitoskohdissa on riski sille, että sisäilmaan pääsee maaperästä epäpuhtauksia tai kosteutta. Tämän vuoksi riskirakenteet tiivistetään. Sisäkatoissa kattovillojen suojapaperit ovat osittain menneet rikki. Ne vaihdetaan. Rakennusaineiset ilmanvaihtokanavat korjataan ja huolletaan sekä tarvittaessa pinnoitetaan. Ilmanvaihtokanavat on tarkistettava, ettei ilmaäänenvaimentimien kuituja pääse sitä kautta sisäilmaan, Leinonen tiivistää korjaustarpeet.

Rakennuksen korjauskustannuksiksi arvioidaan 1,25 miljoonaa euroa.

Rakennuksia on korjattava säännöllisesti

Kahdeksan vuotta sitten kirkkoon tehtiin peruskorjaus, mutta vain osittain. Silloin ei esimerkiksi uusittu alakerran sisäpuolisia pintarakenteita eikä rakennuksen sisäkattoja korjattu muualla kuin kirkkosalissa.

– Osittainen peruskorjaus on yksi tapa toimia. Tehdään se, mikä on tarpeellista. Rakenneosat tarvitsevat määräaikaisia peruskorjauksia, ja vuonna 2010 rakenteet olivat vielä kunnossa, mutta eivät enää, sanoo Leinonen.

Hänen mukaansa kirkkorakennuksilla on 50 vuoden iässä ison peruskorjauksen tarve. Talotekniikkaa, kuten ilmanvaihtoa, koskevia remontteja on tehtävä jo 25 vuoden kohdalla. Leppävaaran kirkko täyttää 50 vuotta vuonna 2029.

Korjaustöiden urakkakilpailutus on tarkoitus aloittaa heti, jos kirkkovaltuusto joulukuun kokouksessa hyväksyy suunnitelmat. Leppävaaran kirkon remonttiin tarvittava 1,25 miljoonan euron määräraha sisältyy seurakuntien ensi vuoden talousarvioon.

Käytännössä itse remonttitöihin päästään kesällä tai alkusyksyllä. Vasta korjaussuunnitelmien edetessä selviää, joudutaanko kirkon tiloja sulkemaan remontin takia.

– Onneksi Leppävaaran seurakunnalla on monta kappelia käytettävissä, jos kirkkosali joudutaan sulkemaan, huomauttaa Leinonen.

Perkkaan kappeli, Karakappeli, Uuttu ja Kilon Risti voivat tarvittaessa toimia korvaavina tiloina.


Juttua muokattu 5.11. klo 14: Tekstistä korjattu remonttiin liittyviä yksityiskohtia Espoon seurakuntien lähettämien tarkentavien tietojen vuoksi. Ingressiin on lisätty sana ”osin”.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.