null Ei roskien lajittelu kannata, Sari Kemppainen!

Ei roskien lajittelu kannata, Sari Kemppainen!

Helsingin seudun ympäristöpalveluissa työskentelevä Sari Kemppainen uskoo, että jätettä voidaan hyödyntää.

Jätettä on aina vain enemmän, koska ihmiset shoppailevat niin paljon.

– Tuossa on totuuden hiven. Noususuhdanteet tuppaavat näkymään jätteen määrässä. Toivoa kuitenkin on, koska viime vuosina kierrätys on noussut suosioon. On myös syntynyt innovatiivisia juttuja kuten juhlavaatteiden vuokraus ja tavaroiden yhteiskäyttö.

Kun Vantaalle valmistuu tänä vuonna Vantaan Energian jätevoimala, jätteitä ei tarvitse enää lajitella.

– Päinvastoin! Jätteenkäsittelyn muutos on suunniteltu luottaen siihen, että ihmiset lajittelevat. Voimalassa kotitalouksien sekajäte muutetaan polttokattilassa sähköksi ja kaukolämmöksi. Voimala kykenee vuodessa tuottamaan kaukolämpöä 100 000 kerrostalokaksioon ja sähköä 200 000 kerrostalokaksioon. Lasista ja metallista ei tule kumpaakaan, vaan ne kierrätetään teollisuuden raaka-aineeksi.

Roskien lajittelu on nuorten juttu.

– Tekemämme kyselytutkimuksen mukaan eläkeikäiset käyvät melko tasaista kisaa 25–34-vuotiaitten kanssa siitä, kuka lajittelee ahkerimmin. Biojätteiden lajittelussa eläkeikäiset johtavat, 79 prosenttia heistä lajittelee biojätteet usein tai melko usein. Lajittelu yleistyy koko ajan.

Biojäte muuttuu mullaksi niin hitaasti, ettei sitä voida hyödyntää.

– Jos sen vain läjittäisi ja odottaisi maatumista, aika voisi käydä pitkäksi. Kompostointilaitoksessa biojäte kuitenkin käsitellään maatumista jouduttavilla tavoilla. Sitä kypsytetään, murskataan, käännellään ja massaan sekoitetaan puhaltimilla ilmaa. Syntynyt multa käytetään muun muassa viherrakentamiseen.

Rikkinäisistä sähkölaitteista on vaikea päästä eroon.

– On totta, että ilman autoa Sortti-asemilla on vaikea käydä. Laitteiden hävittämistä on kuitenkin helpottanut viime vuonna voimaan astunut säädös. Sen mukaan yli tuhatneliöisten supermarketien ja yli 200-neliöisten elektroniikkaliikkeiden on otettava vastaan pienet rikkinäiset sähkölaitteet ja suuretkin, jos ostaa tilalle uuden.

– Osoitteessa www.hsy.fi/lajittelu on haku, jonne voi kirjoittaa, millaisesta jätteestä haluaa päästä eroon. Palvelu kertoo, missä ovat lähimmät paikat, joihin sen voi viedä.

Ei jätteitä ennenkään lajiteltu, eikä siitä seurannut ongelmia.

– Ennen vanhaan ihmiset olivat nuukempia, eikä jätettä syntynyt niin paljon. Silti vanhojen kaatopaikkojen jälkihoito vie useita kymmeniä vuosia, kun biohajoavat jätteet tuottavat metaanikaasua.

– Jätevoimalan myötä sekajätettä ei enää viedä kaatopaikalle. Voimalassa syntyvä kuona ja tuhka käsitellään ja hyödynnetään esimerkiksi kaatopaikkarakenteissa tai loppusijoitetaan Ämmässuolle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Päivitä mielikuvasi roskista – suuri osa niistä on arvokasta raaka-ainetta

Hyvä elämä

Kierrätyksellä minimoidaan jätteistä aiheutuva ympäristökuormitus ja saadaan hyvät materiaalit talteen.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.