null Päivitä mielikuvasi roskista – suuri osa niistä on arvokasta raaka-ainetta

Hyvä elämä

Päivitä mielikuvasi roskista – suuri osa niistä on arvokasta raaka-ainetta

Kierrätyksellä minimoidaan jätteistä aiheutuva ympäristökuormitus ja saadaan hyvät materiaalit talteen.

Paperia, lasia ja metallia on kerätty ja kierrätetty teollisuuden käyttöön jo kauan. Biojäte kompostoidaan mullaksi. Kartongin lajittelu pelastaa uusiokäyttöön maito- ja mehutölkit, ohuet pahvipakkaukset ja paperipussit.

Jos roskaa ei voida hyödyntää aineena, niin toiseksi paras vaihtoehto on polttaa se energiaksi. Kierrätyskelvottomat roskat menevät sekajätteeseen, joka kuskattiin aiemmin kaatopaikoille. Nyt pääkaupunkiseudun sekajätteet poltetaan Vantaan Energian jätevoimalassa, ja niistä saadaan lämpöä ja sähköä. Poltosta jää jäljelle tuhkaa ja kuonaa. Paras jäte on kuitenkin syntymätön jäte.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) mukaan jokainen pääkaupunkiseudun asukas tuotti keskimäärin 315 kiloa kotitalousjätettä vuonna 2015. Summaan lasketaan mukaan kaikki jätelajit, myös puutarhajäte ja sähköromu. Tästä määrästä oli sekajätettä 47 prosenttia. Biojätettä lajiteltiin vain kuuden prosentin edestä.

Sekajätteen joukkoon päätyy edelleen aivan liikaa biojätettä. Jos ruuantähteet lajiteltaisiin tarkemmin, pääkaupunkiseudun kierrätysaste nousisi tuntuvasti.

Muovipakkausten keräys aloitettiin viime vuonna pääkaupunkiseudulla kokeiluna. Keräysastioita on noin 3 500 kiinteistöllä ja lisäksi alueellisissa kierrätyspisteissä, joita on Helsingissä 16, Espoossa 20 ja Vantaalla 6 esimerkiksi suurten markettien pihoilla.

Muovinkeräyksen nyrkkisääntö: Laita keräysastiaan muovipakkauksia, ei muoviesineitä kuten astioita tai rikkinäisiä leluja. Voirasiat, leikkelepaketit, jugurttipurkit ja sampoopullot sopivat kierrätykseen, samoin muovikääreet, -pullot ja -kanisterit. Huuhdo ruuantähteet pois, irrota korkit ja kannet.

Miksi muoviesineet eivät kelpaa muovinkeräykseen? Kyse ei ole erilaisista muovilaaduista, vaan tuottajavastuusta. Keräyksen organisoi pakkausteollisuus, jota velvoittaa pakkausjäteasetus. Tuotteiden valmistajien ja maahantuojien on järjestettävä käytettyjen muovipakkausten hyödyntäminen.

Kerätty muovi menee Ekokemin Muovijalostamoon. Sitä kautta se muuttuu edelleen muun muassa muovikasseiksi ja kukkaruukuiksi.

Metalli on arvokas raaka-aine, jota ei pidä panna sekajätteen joukkoon. Sekajätepussiin pantu säilykepurkki päätyy jätevoimalan kattilaan, mutta ei pala edes 1 100 asteen lämpötilassa. Lopulta metallipurkki on noukittava pois polttokuonan seasta, ja se päätyy kierrätykseen.

Jokaisessa metallipakkauksessa on jo yli neljännes kierrätettyä materiaalia.

Juttua varten on haastateltu myös HSY:n ympäristöasiantuntija Mia Tarvaista.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Säästäväisyyttä fingerporilaisittain – uusin Fingerpori-kirja syntyi yhteistyössä Marttojen kanssa

Hyvä elämä

Säästäväisen elämän Fingerpori sisältää tiukkaa asiaa ja vinoa huumoria yli 70:ssä ennen julkaisemattomassa sarjakuvastripissä.



Ei ruokaa roskiin

Hyvä elämä



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.