null Ei tavallista riitaa

Psykoterapeutti Mari Tikkanen tekee töitä Vantaan turvakodissa olevien lasten kanssa muun muassa nukkekotileikkien avulla.

Psykoterapeutti Mari Tikkanen tekee töitä Vantaan turvakodissa olevien lasten kanssa muun muassa nukkekotileikkien avulla.

Ei tavallista riitaa

Vantaan turvakodissa käy vuosittain lähes sata naista ja muutama mies. Syynä turvakotiin tuloon on lähisuhdeväkivalta. Useimmiten lähisuhdeväkivallan uhriksi joutuvat alle 3-vuotiaiden lasten äidit.

— Monesti asiakas häpeää sitä, ettei ole ymmärtänyt tai osannut hakea apua aikaisemmin. Täällä siitä ei kukaan syytä. Pääasia on, että nyt on herätty hakemaan apua, sanoo Vantaan turvakodissa psykoterapeuttina työskentelevä Mari Tikkanen.

Kun nyrkki puhuu

Väkivalta parisuhteessa alkaa harvoin nyrkin iskulla naamaan. Avokämmenellä lyöntiä, hampaan irtoamista, ranteen murtumista tai tappouhkausta on usein edeltänyt muuta väkivaltaa, ehkä uhkailua, hihasta repäisemistä tai pientä tönimistä.

Mari Tikkasen mukaan tavallisen riidan ja väkivallan välillä on selvä ero. Väkivallasta on kyse silloin, kun joku perheenjäsen joutuu tai pelkää joutuvansa väkivallan uhriksi. Toisinaan nyrkki alkaa puhua sanojen loppuessa. Silloin, kun tuntuu, ettei toinen ymmärrä, usko tai tajua.

— Väkivalta ei kuitenkaan edistä viestin ymmärtämistä, Tikkanen toteaa.

Usein väkivaltaiseen käytökseen liittyy mustasukkaisuutta ja kontrollointia, joka alkaa pikkuhiljaa. Kenelle soitit? Missä olit tänään?

Aluksi kumppanin käytös voi tuntua mukavalta. On kivaa, kun joku huolehtii. Kontrollointi voi kuitenkin lisääntyä. Mihin menet, kun olet pukeutunut noin kauniisti? Miksi myöhästyit viisi minuuttia?

Silloin, kun toinen käy käsiksi, pitää lähteä turvaan. Apua kannattaa kuitenkin hakea jo aikaisemmin.

— Vaaran merkkejä ovat kontrollointi, rajoittaminen ja uhkailu. Omaa tilannettaan kannattaa miettiä, jos kumppani esimerkiksi kieltää harrastuksia tai ei anna tavata tiettyjä ystäviä tai sukulaisia.

Kuoleeko äiti?

Turvakotiin saatetaan paeta akuutin kriisin keskeltä. Toisinaan väkivaltaisen puolison luota lähdetään suunnitellusti. Silloin tavaroita on saatettu pakata jo hyvissä ajoin valmiiksi auton takakonttiin. Joskus turvakotiin tullaan poliisien tai sosiaalityöntekijöiden saattamina.

Turvakotiin tulleet saavat aluksi aikaa rauhoittua, vasta sitten aletaan yhdessä miettiä, miten tilanteessa voisi edetä. Myös väkivallan tekijälle on tarjolla apua. Mari Tikkasen työtä on keskustella lasten kanssa siitä, mitä kotona on tapahtunut. Lapsi voi kertoa tilanteesta omin sanoin, piirtämällä tai esimerkiksi nukkekotileikin avulla.

— Lapset tuovat täällä esiin pelkojaan. Lapsi saattaa kertoa pelkäävänsä, että äitiä sattuu pahasti tai että äiti kuolee. Väkivaltatilanteessa myös lapsen turvallisuus on uhattuna. Lapselle on traumaattista, ettei hän pysty lopettamaan perheen aikuisten välistä väkivaltatilannetta, Tikkanen kertoo.

Väkivaltainen käytös siirtyy hyvin usein sukupolvelta toiselle. Tikkanen muistuttaa, että on tärkeää miettiä, mitä omien vanhempien parisuhteen ongelmienratkaisumalleja haluaa itse jatkaa ja mitä ei.

Syyllisyyttä ja selviytymisiä

Aikuinen sokeutuu helposti vähitellen alkaneelle väkivallalle ja havahtuu tilanteen vakavuuteen hitaasti.

— Äidit kokevat täällä usein valtavaa syyllisyyttä siitä, mitä lapset ovat perheessä joutuneet näkemään ja kokemaan. On tärkeää, että syyllisyydentunteen saa sanoa ääneen. Siihen ei kuitenkaan pidä jäädä kiinni.

Turvakodissa asiakkaalle tarjotaan oma huone. Ruokailu-, pesu-, oleskelu- ja leikkitilat ovat yhteisiä. Turvakodista käsin voi käydä töissä, koulussa ja päiväkodissa. Vantaan turvakodissa asutaan keskimäärin kaksi viikkoa. Noin puolet asiakkaista palaa takaisin siihen suhteeseen, josta turvakotiin tultiin. Väkivallasta irrottautuminen vie aikaa, ja usein suhteelle halutaan antaa vielä mahdollisuus.

Mari Tikkanen painottaa, että on tärkeä puhua jollekin lähisuhdeväkivallasta tai sen pelosta. Turvakotiin voi soittaa, jos oma tilanne mietityttää. Halutessaan voi soittaa nimettömänä.

— Meille voi soittaa aina. Vääriä kysymyksiä ei ole. Tarvittaessa voi varata ajan avopalvelustamme ja tulla keskustelemaan, Tikkanen sanoo.

Hänen työssään hyvät hetket liittyvät ihmisten selviytymiseen.

— On hienoa, kun huomaa, että asiakas löytää itsestään uuden puolen, joka kantaa elämässä.

Turvakoti on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä, myös jouluna ja uutena vuotena.
www.vantaanturvakoti.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.