null Ei väkivallalle

Ei väkivallalle

Ikävä kyllä uskontoa käytetään nykyisinkin hyväksi väkivallan lietsomisessa. Viimeisin esimerkki tästä on Nigeria, jossa uskonnollisten ryhmien välinen väkivalta aiheutti tällä viikolla satoja kuolonuhreja.

Keski-Nigeriassa sijaitseva Josin kaupunki on muslimienemmistöisen pohjoisen ja pääosin kristittyjen asuttaman etelän välimaastossa. Varsinaista kamppailua käydään viljelysmaasta ja politiikasta, mutta uskonnosta on saatu polttoainetta väkivaltaisuuksille. Tällä kertaa hyökkääjät olivat uskonnoltaan muslimeja, mutta aiemmin hyökkäyksiä ovat tehneet myös kristityt. Toivon mukaan Nigerian hallitus saa tilanteen rauhoittumaan, sillä Afrikan väkirikkaimman maan ajautuminen sisällissotaan olisi katastrofi.

Josin alueen katolisen kirkon arkkipiispa Ignatius Kaigama tuomitsi tammikuussa väkivallan ja kehotti kristittyjä ja muslimeja toimimaan yhdessä ja palvelemaan toisiaan. Hänen mukaansa väkivalta on kaikkea muuta kuin Jumalan seuraamista.

 

Presidentti Martti Ahtisaari pohti helmikuussa Helsingin yliopistossa pitämässään luennossa uskontojen roolia rauhantekijöinä. Hänen mukaansa jokaista uskonvakaumusta, jolla oikeutetaan väkivalta toisia ihmisiä kohtaan on syytä pitää harhaoppina. Sana-lehden haastattelussa 4.3. Ahtisaari korostaa, että ihmisten omat valinnat, ei heidän uskontonsa, ratkaisee, tuleeko uskonnosta rauhan vai väkivallan väline. Ahtisaaren omat kokemukset muun muassa toisesta Afrikan maasta Namibiasta osoittavat, miten korvaamatonta apua kirkoista voi olla rauhanprosessissa.

 

Uskonto on ihmisille suuri motivaation lähde tehdä hyvää, mutta jos sitä käytetään väärin, voidaan saada myös paljon pahaa aikaan. Toivoa herättävä merkki tämän oivaltamisesta islamilaisessa maailmassa on sheikki Tahir al-Qadrin maaliskuun alussa Lontoossa antama uskonnollinen lausuma eli fatwa. Siinä hän tuomitsi terrorismin islamin vastaisena ja murskasi al-Qaidan perustelut pommi-iskujen hyväksyttävyydestä. Al-Qadri on siis samoilla linjoilla kuin Ahtisaari: Väkivallalla ja todellisella uskolla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Kun ensimmäinen vallitsee, jälkimmäinen hukkuu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.