null Ekologisempi joulupöytä

Einesporkkanalaatikko on hyvän omantunnon ruokaa.

Einesporkkanalaatikko on hyvän omantunnon ruokaa.

Ekologisempi joulupöytä

Ekologiset joululahjat syntyvät, kun ostaa palveluita tavaroiden sijaan, löytää lahjat kirpputorilta tai tekee ne ihan itse ja käärii sanomalehteen. Mutta mitä maapallon hyvinvoinnista ja ilmastonmuutoksesta huolta kantava laittaa joulupöytään?

— Mitä enemmän joulupöydässä on kasviksia, sen ekologisempaa. Perinteiset suomalaiset jouluruuat, kuten lanttu-, porkkana ja perunalaatikot sekä rosolli ovat hyviä valintoja, Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä sanoo.

Ohrapuuro on riisipuuroa ekologisempi ja monen mielestä myös maukkaampi vaihtoehto. Kinkku tai kalkkuna on naudanlihaa parempi valinta joulupöytään. Silliä ja silakkaa saa syödä hyvällä omalla tunnolla. Lohtakin voi kattaa pöytään, kunhan varmistaa, ettei se ole uhanalaista Itämeren villilohta. Ympäristön tosiystävä jättää juustot kaupan tiskiin.

Ekologista on myös valmistaa isompia annoksia ja useampaa eri ruokalajia kerralla yhdellä uunin lämmityksellä.

Härmälän mielestä jouluruokien ekologisuudessa ei kuitenkaan pidä olla tiukkapipo. Joulu kun on vain kerran vuodessa.

— Tärkeintä on arvioida syötävän ruuan määrä oikein. Järjettömintä on heittää ruokaa pois. Tänä vuonna joulunpyhät ovat vain pitkä viikonloppu, joten ruokaa ei tarvitse välttämättä varata kovin moneksi päiväksi, hän sanoo.

Jos jouluruokia jää huolellisesta ennakkosuunnittelusta huolimatta yli, ruuat kannattaa pakastaa, mutta muistaa käyttää ne melko pian. Liiasta kinkusta voi tuunata lämpimiä voileipiä, pitsaa tai vaikka munakasta.

Härmälällä on synninpäästö meille kaikille, jotka emme ole loistokokkeja emmekä niin perusta keittiössä häärimisestä.

— Kaikkein ekologisinta on ostaa eineslaatikko ja lämmittää se mikrossa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.