Elämä jatkuu eläkkeelläkin
 – Eläkkeelle jääneen velvollisuus on pitää huolta itsestään. Ei saa hellittää eikä jäädä sivuun elämästä, toteaa Pirkko Karjalainen.

– Eläkkeelle jääneen velvollisuus on pitää huolta itsestään. Ei saa hellittää eikä jäädä sivuun elämästä, toteaa Pirkko Karjalainen.

Elämä jatkuu eläkkeelläkin

Pirkko Karjalainen voi nykyisin lukea yöllä.

Vuosi sitten kesällä Pirkko Karjalainen, 65, päätti, että hänen on aika jäädä eläkkeelle Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtajan työstään. Hän sai syyskuun alussa ensimmäisen eläkkeensä.

– Olen ajatellut jatkaa tavallista elämääni. Asun Tikkurilassa talossa, jossa asumisen pitäisi onnistua ikääntyneenäkin. Ainakin jotkut toiset näyttävät pärjäävän. On kunnon hissit. Palvelut ja ulkoilumaastot löytyvät läheltä. Minulla on auto, jota aion ajella mahdollisimman pitkään.

Yksin elävä Karjalainen on nähnyt työssään monenlaista vanhuutta ja pohtinut omaakin vanhenemistaan. Alkuun eläkkeellä oleminen on totuttelua.

– Voin olla entistä pitempiä aikoja kotitilallani Kuhmoisissa. Voin lukea yöllä, kun ei tarvitse aamulla mennä töihin.

Karjalainen kertoo olleensa aina yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän on liittynyt eläkeläisjärjestöön ja haluaa edistää ikääntyneiden hyvää elämää ja tasa-arvoa.

– Missioni on, että kaikkein heikoimmille ja hauraimmille turvataan ihmisarvoinen elämä. Kukaan ei tiedä etukäteen, kenestä lopulta tulee se kaikkein haurain.

Ihmiset ovat erilaisia, ja siksi Karjalaisen mielestä vanhustenhoitoon tarvitaan erilaisia vaihtoehtoja. Sitä, kuinka tyytyväinen ihminen on tilanteeseensa, ei voi päätellä ulkoisten kriteerien perusteella. Paljon on kiinni asenteista.

– On tärkeää huolehtia, ettei ihminen ole vain elossa, vaan että jokainen voisi elää elämisen arvoista elämää. Moni jää yksin, jos ihmiset eivät tulevaisuudessa välitä toisistaan entistä enemmän.


Vanhustenviikon juhla ke 8.10. klo 18 alkaen Myyrmäen kirkossa, Uomatie 1. Juhlapuhujana Pirkko Karjalainen.

Jaa tämä artikkeli: