Energian lähteillä, 1: Katri Valan puisto
Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksessa on viisi lämpöpumppua. Kuva: Helen Oy

Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitoksessa on viisi lämpöpumppua. Kuva: Helen Oy

Energian lähteillä, 1: Katri Valan puisto

Puiston alta saadaan lämmintä ja kylmää.

Kurvin kulman kupeesta voi kiivetä mäelle, jonka päällä sijaitsee avara henkireikä, Katri Valan puisto. Katri Vala oli tulisieluinen Tulenkantajat-ryhmään kuulunut runoilija. Hän on myös varmaankin maailman ainoa runoilija, jonka mukaan on nimetty lämpö- ja jäähdytyslaitos. Tämä Helenin lämpöpumppulaitos on sijainnut Sörnäisissä jo kymmenen vuotta näkymättömissä puiston alla. Se on Helsingin yhdistetyn lämmityksen ja jäähdytyksen sydän.

Vuonna 2014 laitos tuotti ennätysmäärän lämpöä, 422 000 megawattituntia. Se on seitsemän prosenttia Helsingin alueen käyttämästä kaukolämmöstä. Samalla määrällä lämmittäisi Kotkan kaupungin tai 23 000 keskikokoista omakotitaloa vesineen päivineen. Jäähdytystä laitoksella tuotettiin 90 000 megawattituntia.

Maan alle louhitussa luolastossa lämpöä ja jäähdytystä tuottavat viisi suurta lämpöpumppua, jotka toimivat samalla periaatteella kuin jääkaappi. Nämä pumput hyödyntävät puhdistetun jäteveden lämpöenergiaa sekä auringon lämpöenergiaa, jota tuodaan kiinteistöistä kaukojäähdytyksen paluuvedessä. Näin hukkaenergia jalostetaan puiston alla taas kaukolämmöksi. Tehokkaimmillaan pumput tuottavat samanaikaisesti sekä jäähdytystä että lämmitystä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: