null Pääkaupunkiseutu on matkalla kohti kivihiiletöntä aikaa

Kivihiiltä käyttävä Hanasaaren voimalaitos Helsingissä suljetaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Se korvataan biolämpökeskuksilla ja muulla uusiutuvalla energialla.

Kivihiiltä käyttävä Hanasaaren voimalaitos Helsingissä suljetaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Se korvataan biolämpökeskuksilla ja muulla uusiutuvalla energialla.

Ajankohtaista

Pääkaupunkiseutu on matkalla kohti kivihiiletöntä aikaa

Suurin osa helsinkiläisistä, espoolaisista ja vantaalaisista tahtoo päätöksiä kivihiilen käytön lopettamiseksi, kertoo tuore galluptutkimus. Myös pääkaupunkiseudun energiayhtiöt pyrkivät eroon kivihiilestä.

Suurin osa helsinkiläisistä, vantaalaisista ja espoolaisista on sitä mieltä, että kotikunnassa on lähivuosina tehtävä päätös kivihiilen käytön lopettamisesta. Maan ystävät ry:n koordinoiman Hiilivapaa Suomi -kampanjan TNS Gallupilla teettämässä kyselyssä kysyttiin 1021 Helsingissä, Vantaalla tai Espoossa asuvalta heidän ajatuksiaan energiantuotannosta.

Valtaosa kyselyyn vastanneista oli täysin samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä

Valtaosa kyselyyn vastanneista oli täysin samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä "Kotikunnassani on lähivuosina tehtävä päätös kivihiilen käytön lopettamisesta energiantuotannossa". Grafiikka: Mari Aarnio

Vastanneista 33 prosenttia oli täysin samaa mieltä siitä, että kotikunnan pitää tehdä päätös hiilivoiman käytön lopettamisesta. Jokseenkin samaa mieltä oli 31 prosenttia. Täysin eri mieltä oli vain 5 prosenttia. Tilalle halutaan uusiutuvaa energiaa. Näin ajattelevia oli kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajissa, yli 65-vuotiaissa enemmän kuin muissa ikäluokissa.

"Kotikunnassani on lähivuosina tehtävä päätös kivihiilen käytön lopettamisesta energiantuotannossa" -väite toi pieniä eroja esiin eri kunnissa asuvien välillä. Grafiikka: Mari Aarnio

Kuntakohtaiset erot tuloksissa olivat pieniä, mutta niitäkin oli. Espoossa oli vähemmän niitä, jotka toivovat kivihiilen käytön lopettamista.

– Se voi johtua siitä, että Suomenojan voimalaa ei tunneta niin hyvin, se ei ole samalla tavalla osa kaupunkikuvaa kuin Helsingin voimalat. Mutta tämä on tietysti vain spelukointia, arvioi Maan Ystävät ry:n koordinoivan Hiilivapaa Suomi -kampanjan koordinaattori Hanna Hakko.

Kysely tehtiin tässä kuussa ja sen tulokset julkistettiin tiistaina 28.3. Paikalla tulosten julkistamistilaisuudessa olivat myös Helenin, Vantaan Energian ja Espoon Suomenojan voimalasta vastaavan Fortumin edustajat.

Tavoitteet kovat, mutta niihin on vielä matkaa

Tällä hetkellä kaukolämmöstä tuotetaan kivihiilellä 59 prosenttia Helsingissä, 54 prosenttia Espoossa ja 42 prosenttia Vantaalla. Helsingissä hiilivoimaloita on kaksi, Hanasaari ja Salmisaari, Espoossa Fortumin Suomenoja ja Vantaalla Vantaan Energian Martinlaakso. Yhtiöillä on kuitenkin kunnianhimoisia tavoitteita kivihiilestä eroon pääsyssä.

Helsingin kaupungin omistama Helen Oy pyrkii ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Hanasaaren voimala on päätetty sulkea vuoteen 2024 mennessä. Esimerkiksi pellettiä käytetään jo nyt kivihiilen rinnalla, ja Salmisaareen rakennetaan uutta pellettilaitosta, joka valmistuu 2018.

Helenin vastuullisuudesta ja yhteiskuntasuhteista vastaavan johtajan Maiju Westergrenin mukaan tavoitetta kohti päästään myös varastoimalla lämpöä ja sähköä ja hyödyntämällä lämpöpumppuja.

Vantaan Energia on ottanut tavoitteekseen, että kivihiilestä luovuttaisiin 2020-luvulla. Tavoitteeseen pääsyssä on jo nyt avittanut jätevoimala, jossa palavat pääkaupunkiseutulaisten roskat.

– Kaukolämmöstä jätevoimala tuottaa jo noin puolet ja Martinlaakson voimala puolet, Vantaan Energian myyntijohtaja Ilkka Reko kertoo.

Martinlaakson voimalaan on tulossa myös uusi biokattila. Kun se saadaan käyttöön, siinä pystytään tuottamaan sähköä ja kaukolämpöä esimerkiksi ylijäämähakkeesta, sahanpurusta, vaneriteollisuuden ja hukkapaloista. Toisaalta tarkoitus on käyttää myös turvetta.

Lämpö kulkee kotona pattereissa ihan samalla tavalla kuin aiemmin, mutta Hanasaaren hiilikasa katoaa kuvasta vuoteen 2024 mennessä. – Maiju Westergren Helen Oy:stä

Espoossa tapahtunut paljon parissa vuodessa

Espoon Suomenojalla kivihiilen käyttö on vähentynyt nopeasti. Kahdessa vuodessa, vuodesta 2014 vuoteen 2016, kivihiilen osuus kaukolämmön tuotannossa putosi 72 prosentista 55 prosenttiin. Tähän on päästy lisäämällä esimerkiksi lämmön kierrätystä ja biomassan käyttöä.

Vuoteen 2030 mennessä Fortum aikoo olla siinä pisteessä, ettei Espoossa tuoteta enää lainkaan kaukolämpöä kivihiilellä. Tavoitteeseen pääsemiseksi on useita keinoja. Suuret odotukset kohdistuvat esimerkiksi Otaniemeen valmistuvaan geotermiseen laitokseen, joka toisi lämpöä maan uumenista.

Miten kivihiilen käytön vähentyminen sitten näkyy tavalliselle kuluttajalle? Vantaan Energian Ilkka Reko ja Helenin Maiju Westergren arvioivat, että ei juuri mitenkään. Esimerkiksi ilmanlaatua on jo parantanut huomattavasti ja siihen vaikuttavat tällä hetkellä enemmän liikenne ja katupöly kuin hiilivoimalat.

– Lämpö kulkee kotona pattereissa ihan samalla tavalla kuin aiemmin, mutta Hanasaaren hiilikasa katoaa kaupunkikuvasta vuoteen 2024 mennessä. Se on varmaan se suurin muutos, Westergren arvioi.

Kivihiilen käytön vähentämiselle ja lopettamiselle on myös kansainvälisiä ja poliittisia paineita. Pariisin ilmastosopimuksessa asetettiin tavoitteeksi, ettei ilmasto lämpene kuin korkeintaan 1,5 astetta, mikä vaatii uusien energiantuottomuotojen käyttöönottoa. Myös hallituksen energia- ja ilmastostrategiaan on kirjattu, että Suomi luopuu kivihiilen energiakäytöstä 2020-luvun aikana.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ilmastonmuutoksen matkasaarnaaja Stuart Scott herättelee heitä, joiden uskonto on talouskasvu

Hyvä elämä

United Planet Faith and Science Initiative -verkoston toiminnanjohtaja uskoo, että ilmastonmuutoksen torjunta tarvitsee myös uskonnollisia johtajia.



Energian lähteillä 4: Saaristo

Hyvä elämä

Energian lähteillä 3: Vuosaari

Hyvä elämä




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.