Energian lähteillä, 2: Kivikon hiihtohalli
Kivikon hiihtohallin katto muuttui aurinkovoimalaksi. Aurinkoenergiaa

Kivikon hiihtohallin katto muuttui aurinkovoimalaksi. Aurinkoenergiaa "pyydystää" nyt 2992 paneelia. Kuva: Helen Oy

Energian lähteillä, 2: Kivikon hiihtohalli

Hiihtohallin katolla käynnistyy maan suurin aurinkovoimala.

Kivikossa Kehä I:n ja Lahdenväylän tuntumassa sijaitsee varsin monikäyttöinen hallirakennus. Sen sisällä hiihdetään jo alkusyksystä, kun luonnonlumista vasta haaveillaan Helsingissä. Katto taas on kevään mittaan peitetty aurinkopaneeleilla, joita on asennettu 2 992 kappaletta. Pian niiden avulla saadaan aurinkoenergiasta sähköä.

Kiinalaiset aurinkopaneelit täyttävät hehtaarin laajuisen alueen. Helen Oy:n uuden aurinkovoimalan arvioidaan tuottavan sähköä noin 700 megawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 350 kerrostalokaksion vuosikulutusta.

Kivikon aurinkovoimala on yli kaksi kertaa niin suuri kuin viime keväänä valmistunut Suvilahden aurinkovoimala. Helenin liikeidea on Kivikossa sama: paneelit vuokrataan asiakkaille nimikkopaneeleina. 4,40 euron kuukausimaksusta hyvitetään paneelin tuotto.

Aurinkosähkön paras tuotantokausi alkaa pian. Touko-, kesä- ja heinäkuussa voimala tuottaa noin puolet koko vuoden sähköntuotannostaan. Marras-, joulu- ja tammikuussa paneeleista ei ymmärrettävästi saada irti juuri mitään.

Moni yrityskin käyttää aurinkoenergiaa. Otavamedian Pasilan toimitalon katolle asennettiin viime kesänä 101 aurinkopaneelia.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: