Energian lähteillä 3: Vuosaari
Vuosaaren voimalaitokset sijaitsevat satama-alueen vieressä. Kuva: Eira Serkkola

Vuosaaren voimalaitokset sijaitsevat satama-alueen vieressä. Kuva: Eira Serkkola

Energian lähteillä 3: Vuosaari

Siperian kaasu palaa Vuosaaren voimalaitoksissa.

Ilmastonmuutoskeskusteluissa Helsinkiin viitataan helposti "hiilenmustana" kaupunkina, sijaitseehan Hanasaaren voimalaitoksen kivihiilivarasto keskellä kaupunkia taivasalla ja näkösällä. Itse asiassa kuitenkin yli puolet Helsingin energiasta tuotetaan maakaasulla, kun kivihiilen osuus on noin kolmannes.

Maakaasukin on fossiilinen polttoaine, mutta se kuormittaa ympäristöä vähemmän kuin kivihiili. Sen käytöstä ei synny rikkidioksidi-, hiukkas- tai raskasmetallipäästöjä. Hiilidioksidipäästöjä syntyy, mutta jonkin verran vähemmän kuin muiden fossiilisten polttoaineiden polttamisesta. Maakaasua käytetään polttoaineena Vuosaaren voimalaitoksissa sekä joissakin lämpökeskuksissa, jotka otetaan käyttöön kovilla pakkasilla.

Kaasu tulee Suomeen maanalaista putkea pitkin Länsi-Siperiasta noin 3 300 kilometrin matkan. Putki tulee Suomen puolelle Imatralta. Sieltä kaasu kulkee Gasum Oy:n putkistossa Mäntsälän, Vantaan ja Mellunmäen kautta Vuosaareen asti.

Vuosaaren 1990-luvulla rakennetuissa kahdessa voimalaitoksessa lämpöä ja sähköä tuotetaan yhteistuotannolla, jolloin polttoaineen sisältämä energia pystytään hyödyntämään lähes kokonaan. Tämä vähentää kokonaispäästöjä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: