Energian lähteillä 4: Saaristo
Energiaa mereltä. Nähdäänkö tällainen tuulipuisto tulevaisuudessa myös Helsingin vesillä?. Kuva: Thinkstock

Energiaa mereltä. Nähdäänkö tällainen tuulipuisto tulevaisuudessa myös Helsingin vesillä?. Kuva: Thinkstock

Energian lähteillä 4: Saaristo

Helsingin tuoreiden tuulivoiman sijoittamisperiaatteiden mukaan isoja tuulivoimaloita voitaisiin sijoittaa Kuivasaaren ja Isosaaren eteläpuolelle sekä Vuosaaren satamaan.

Vuodenvaihteessa Suomessa oli VTT:n mukaan 387 tuulivoimalaa eli "myllyä", joiden kapasiteetti oli 1005 megawattia. Tuulivoimalla tuotettiin 2,8 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta. Uusia voimaloita rakennettiin viime vuonna 119 kappaletta. Kaikki ne ovat kaukana Helsingistä.

Tuuli on oikullista. Liian heikko tuuli ei jaksa pyörittää turbiinia, ja yli 25 sekuntimetrin tuulessa voimala pitää pysäyttää myrskyvahinkojen estämiseksi. Tuulivoiman kannattajien mielestä on syytä hyödyntää kaikki uusiutuvan energian mahdollisuudet, jotta päästään ilmastoneutraaliuden tavoitteeseen. Vastustajat pelkäävät tuulimyllyjen melua ja maisemahaittoja.

Kaupunki hyväksyi helmikuussa tuulivoiman sijoittamisperiaatteet. Raportin mukaan isoja tuulivoimaloita voidaan Helsingissä rakentaa "itäiselle avomerelle" eli Kuivasaaren ja Isosaaren eteläpuolelle sekä Vuosaaren satamaan.

– Omistamme tuulivoimaa Hyötytuuli Oy:n kautta. Se päätti juuri rakentaa Suomen ensimmäisen teollisen kokoluokan merituulipuiston Porin edustalle, kertoo johtaja Maiju Westergren Helen Oy:stä.

Tällainen hanke edellyttää laajoja selvityksiä ja yhteistyötä sekä pitkällistä lupamenettelyä. Westergrenin mukaan Helsingissä voitaisiin aloittaa rakentamalla kokeeksi muutama tuulivoimala Isosaareen. Tuulivoimalan on myös oltava taloudellisesti kannattava.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: