null Enkeleitä betonista

Enkeleitä betonista

Kovaa, kestävää ja rouhean kaunista. Ei ihme, että betoni on löytänyt tiensä rakennustyömailta myös askartelupöytien äärelle. Kirja nimeltä Betoni — 33 inspiroivaa ideaa (WSOY 2010) todistaa, että betoniaskartelussa vain mielikuvitus on rajana. Vai mitä sanotte wc-harjankupissa valetusta karkkikulhosta?

Kirjassa esitellään muun muassa enkelimuotissa valettu paperipaino. Laudanpätkistä ja koristeellisista polystyreenilistoista nikkaroidussa muotissa syntyy yksinkertaisen kaunis adventtikynttelikkö. Kirjassa vinkataan koristamaan betoninharmaa kynttilänjalka vuodenajan mukaan tuoreilla havuilla tai kukkasilla.

Idea valaa kynttilänjalkoja muovipullojen pohjia muottina käyttäen on kekseliäs.

Kirjan tekijät kertovat mahtavan materiaalin vievän mennessään. Niin on käynyt myös vantaalaiselle Tuula Soinille, jonka käsissä on syntynyt monta betonista kukkaruukkua. Tuulan mukaan betoniaskartelussa vaikeinta on valumuottien irrottaminen valmiista työstä.

— Toisinaan ruukut rikkoutuvat irrotusvaiheessa, mutta siitä ei pidä masentua. Jos rikkoutumisen syy selviää, siitä oppii. Pienet halkeamat eivät haittaa, ne vain antavat töille omaleimaisen ilmeen, Tuula sanoo.


Tuulan Soinin vinkit betoniaskarteluun

  • Rautakaupasta voi ostaa kuivabetonia, joka sekoitetaan veteen.
  • Mitä pehmeämpää muovia valumuotti on, sen parempi.
  • Muottien irrottamiseen voi käyttää muovia pehmentävää kuumailmapuhallinta. Työssä on oltava erittäin varovainen.
  • Käytä koristeluun posliiniesineiden ja kaakelin paloja, kiviä, lasia, metallia ja rihkamakoruja.
  • Koristeet kiinnittyvät valumuotin sisäpintaan kätevästi muovailuvahalla.
  • Betonisen kukkaruukun pohjaan saa reiän kiinnittämällä valumuotin pohjalle viinipullonkorkin.
  • Betonitöiden tulee kuivua hitaasti. Peitä kuivumassa oleva työ muovipussilla.
  • Ruukkuja ja kulhoja tehdessä sisempi valumuotti kannattaa täyttää märällä hiekalla tai isolla kivellä, jotta muotti pysyy paikallaan.

Jaa tämä artikkeli: