null Ennätysmäärä hakee kirkkoherraksi Paavalin seurakuntaan

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Jorma Parviainen on jäämässä eläkkeelle.

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Jorma Parviainen on jäämässä eläkkeelle.

Ennätysmäärä hakee kirkkoherraksi Paavalin seurakuntaan

Kirkkoherraksi haastavalle alueelle pyrkii 11 hakijaa.

Suomen maallistuneimpiin kuuluvalla alueella toimiva Paavalin seurakunta saa syksyllä uuden kirkkoherran. Vähän alle puolet Arabianrannan, Toukolan, Vallilan, Hermannin, Kumpulan ja Itä-Pasilan asukkaista kuului viime vuonna Paavalin seurakuntaan. Haastavaan paikkaan on ennätykselliset 11 hakijaa, kun Helsingin kirkkoherranvaaleissa on ollut viime vuosina usein kolmisen osallistujaa.

Sekin on erityistä, että kirkkoherran valitsee Paavalin 14-jäseninen seurakuntaneuvosto kaikkien seurakuntalaisten sijaan. Helsingissä ainoastaan ruotsinkieliset Johanneksen ja Petruksen seurakunnat ovat aiemmin valinneet kirkkoherransa välillisellä vaalilla, jossa vain seurakuntaneuvosto äänestää. Perinteiset kirkkoherranvaalit ovat keränneet Helsingissä niukasti äänestäjiä.

Kirkkoherran valintaa seurakuntaneuvostossa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja Eeva Vallisaari perustelee vaalitapaa sillä, että seurakunnan rivijäsenten on vaikea arvioida kenellä hakijoista on eniten taitoa esimerkiksi organisaatio- ja talousjohtamiseen. Vallisaari muistuttaa, että kirkkoherrasta päättävä seurakuntaneuvosto valittiin viime syksynä demokraattisesti vaaleilla.

 

Emme odota taikuria, mutta uuden johtajan on tajuttava tilanne ja tarve omaperäiseen toimintaan.

 

"Uudella kirkkoherralla on todella vaativa toimintaympäristö. Paavalin seurakuntaan tarvitaan ennakkoluuloton ja innostava johtaja. Emme odota taikuria, mutta uuden johtajan on tajuttava tilanne ja tarve omaperäiseen toimintaan."

Uudelta kirkkoherralta edellytetään esimerkiksi sosiaalisen median hallintaa, kaupunkikulttuurin tuntemusta ja taitoja monikulttuurisuuden ja eri katsomusten kohtaamiseen. Teologisen osaamisen on oltava vahvaa ja hengellisyyden avarakatseista.

Paavalin seurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra loka–marraskuussa. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on jo haastatellut hakijat ja todennut kaikkien kelpoisuuden.

Hakijoista kolme työskentelee Helsingissä. Heitä ovat oppilaitospastori Henri Järvinen, Paavalin seurakunnan kappalainen Juha Valkeapää ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan pastori Hannu Varkki.

Kirkkoherranvaaleissa on yleensä ehdolla niukasti naisia. Nyt heitä on kolme: pastorit Asta Koponen Keravalta ja Aija Pöyri Espoon Leppävaarasta sekä kappalainen Sari Kuirinlahti Rovaniemeltä.

Kirkkoherraksi hakivat myös Hakunilan seurakunnan pastori Tuomo Kahenvirta, sairaalapastori Markku Elo Vantaalta, kasvatuksen teologi Kari Kanala Turun ja Kaarinan alueelta, kappalainen Kimmo Kieksi Oulusta sekä pastori Mertsi Saarela.

Nykyinen kirkkoherra Jorma Parviainen jää eläkkeelle maaliskuussa.

 

Jaa tämä artikkeli: