null Entiset kriminaalit kertovat, miten rikos vaihtui Jeesukseen

– En tunne ketään sellaista, joka olisi ollut vuosien vankilakierteessä ja tullut jotenkin miedosti uskoon, toteaa asukasohjaaja Jaana Kekkonen Helsingin seurakuntayhtymän erityisdiakoniasta. Kuva: Jarkko Peltoluhta

– En tunne ketään sellaista, joka olisi ollut vuosien vankilakierteessä ja tullut jotenkin miedosti uskoon, toteaa asukasohjaaja Jaana Kekkonen Helsingin seurakuntayhtymän erityisdiakoniasta. Kuva: Jarkko Peltoluhta

Entiset kriminaalit kertovat, miten rikos vaihtui Jeesukseen

Vaasanaukiolla järjestetään 30.7. Ex-Criminal Day, jossa entiset rikolliset kertovat, miten usko muuttaa elämää. Myös luterilainen kirkko on tapahtumassa mukana.

Kun ihminen on ajautunut rikolliseen maailmaan, vankilakierteeseen, huumeisiin ja väkivaltaan, tilanne on Ex-Criminal Dayn pääjärjestäjän Ali Niemelän mukaan usein toivoton.

– Ja sitten, kun ihminen saa kohdata Jeesuksen ja elämä muuttuu, se on valtava juttu.

Niemelän ja kumppaneiden mielestä se on niin valtava juttu, että siitä pitää kertoa muillekin. Sen takia lauantaina 30.7. järjestetään Helsingin kolmas Ex-Criminal Day. Tapahtumassa entiset rikolliset kertovat, miten uskoon tuleminen on muuttanut heidän elämänsä.

Ex-Criminal Day on yhteinen juhla, jossa kerrotaan, miten on saatu lopettaa tuhoaminen ja alkaa rakentaa yhteiskuntaa.

– Ex-Criminal Dayn pääjärjestäjä Ali Niemelä

Aikanaan Ali Niemelä tunnettiin kaduilla Kemikaali-Alina. Hän sotkeutui nuorena alamaailman kuvioihin, ja lopulta amfetamiini vei perheen ja kodin. Eräänä yönä vuosia sitten Niemelä kertoo Jeesuksen ilmestyneen hänelle, ja kaikki muuttui.

Ex-Criminal Dayssä ovat edellisvuosina puhuneet muun muassa vankilassa istunut kulttikitaristi Jukka Tolonen ja Natural Born Killers -järjestön perustajajäsen, kolmoismurhaaja Lauri "Late" Johansson.

Kaikki haluavat kertoa, miten Jeesus on kääntänyt heidän kelkkansa.

– Ex-Criminal Day on yhteinen juhla, jossa kerrotaan, miten on saatu lopettaa tuhoaminen ja alkaa rakentaa yhteiskuntaa. Tässä yhteiskunnassa juhlitaan mielestäni paljon huonompiakin asioita, Niemelä sanoo.

Sekä poliisit että rikolliset tykkäävät

Kaksi ensimmäistä Ex-Criminal Daytä pidettiin Narinkkatorilla Kampissa, mutta tällä kertaa tapahtuma siirrettiin Vaasanaukiolle Sörnäisiin.

– Narinkkatori oli liian elitistinen paikka. Vaasiksella tämä jengi pörrää, eivät ne jaksa lähtee Kamppiin, Ali Niemelä selittää.

Niemelä odottaa paikalle ainakin tuhatta kuulijaa. Edellisvuosina tapahtuman järjestäminen pelotti, mutta ei enää. Kuuntelemassa on ollut väkeä poliiseista ammattirikollisiin, ja Niemelän mukaan vastaanotto on ollut hyvää.

– Viime vuonna paikalla oli jopa Helvetin enkeleitä, ja ne tykkäsivät, Niemelä kertoo.

– Varmasti ne itsekin miettivät, että tuonnehan se on mentävä, jos meinaa näistä hommista eläkkeelle jäädä.

Niemelä ehdottaa toiseksi haastateltavaksi Jani Lemmettyä, joka on Niemelän mukaan "päätä myöten tatuoitu jättiläinen ja entinen gangsteri".

– Se istuu Jokelan avovankilassa vielä, mutta mä kerroin sille, että toimittaja soittaa.

Ennen veivät huumeet, nyt Jeesus

Jani Lemmetyn tie on vienyt lastenkodeista jengimaailmaan ja vankilaan. Reilu vuosi sitten tapahtui muutos, ja nyt Lemmetty puhuu ensimmäistä kertaa Ex-Criminal Dayssä.

– Jouduin vankilaan, kun lähdin huumekauppaan mukaan. Vankilassa elämäni muuttui. Sain tulla uskoon, Lemmetty kertoo.

En mä tiennyt, että Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä.

– Ex-Criminal Dayn puhuja Jani Lemmetty

Kun Lemmetty istui Sörkän vankilassa, koko Jumala-käsite oli hänelle vieras. Samassa vankilassa tuomiotaan kärsineet romanit pyysivät Lemmettyä mukaan kirkkoon, mutta hän ei uskonut olevansa tervetullut.

– Ajattelin, että mitähän se pappi miettii, kun tämännäköinen jätkä menee sinne. En mä tiennyt, että Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä.

Lemmetty alkoi käydä jumalanpalveluksissa ja raamattupiireissä. Hän sai oman Raamatun ja alkoi lukea sitä. Eräässä puhujatilaisuudessa hän päätti, että haluaa antaa elämänsä Jeesukselle.

– Ennen hormonit ja amfetamiini ja niin sanotusti paskan käyttö veti mua. Vaimo, perhe ja kaikki muu jäivät taka-alalle. Nyt olen saanut sisäisen vapauden, sydämen vapauden, Lemmetty selittää.

Siitä Lemmetty aikoo puhua Vaasanaukiolla. Vielä esiintyminen ei jännitä, mutta lähempänä tapahtumaa ehkä.

– Siellä on varmasti Helsingin alamaailmasta sellaisia kavereita, jotka tietävät, kuka mä olen. Mutta se on hyvä asia. Ehkä ne ajattelevat, että jos tuo kaveri puhuu Jeesuksesta, niin siinä täytyy olla jotain perää.

Vuoden päästä puhujakeikkojen järjestämisen pitäisi olla Lemmetyllekin helpompaa. Hän odottaa pääsevänsä koevapauteen viimeistään tammikuussa, jos Herra suo.

Kriminaalityössä ei voi pelätä vahvaa hengellisyyttä

Myös luterilainen kirkko on mukana Vaasanaukion tapahtumassa. Asukasohjaaja Jaana Kekkonen Helsingin seurakuntayhtymän erityisdiakoniasta tapasi Ali Niemelän kristillistä päihdetyötä tekevän Vihreän Keitaan kautta.

Erityisdiakonia tuo paikalle kahvia ja pullaa. Kekkonen aikoo itse olla paikalla koko päivän.

– Erityisdiakonia tekee työtä vankien kanssa, ja meidän toiminnallamme on tähän aika luontainen yhteys. Me olemme kristittyinä samaa perhettä ja samalla asialla, Kekkonen kertoo.

Jos tekee päihde- ja kriminaalityötä, ei voi pelätä vahvoja hengellisiä kokemuksia.

– Asukasohjaaja Jaana Kekkonen 

Ex-Criminal Dayn taustajärjestönä on Ali Niemelän perustama Vapaa evankeliumiyhdistys ry. Herätys- ja ratkaisukeskeinen hengellisyys voi tuntua monesta luterilaisesta vieraalta, mutta Kekkonen ei pidä sitä ongelmana.

– Jos tekee päihde- ja kriminaalityötä, ei voi pelätä vahvoja hengellisiä kokemuksia. Vankien kärsimykset ovat olleet niin vahvoja, että hengellinen herääminenkin on yleensä tosi järisyttävä, Kekkonen selittää.

– En tunne ketään sellaista, joka olisi ollut vuosien vankilakierteessä ja tullut jotenkin miedosti uskoon.

Yhteistyö Ex-Criminal Dayn väen ja kirkon erityisdiakoniatyön välillä ei lopu Vaasanaukion tapahtumaan. Syksyllä on tarkoitus aloittaa yhteinen katutyö ja perustaa kristillinen vertaisryhmä päihteiden ongelmakäyttäjille.

– Katulähetystyötä on toki tehty kymmeniä vuosia, mutta nyt siihen tuodaan uutta. Esimerkiksi huumeidenkäyttäjiä me emme ole juuri pystyneet tavoittamaan, Kekkonen kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: