null Eräs erilleen kasvaminen

Leo Tolstoin ja Sofia Andrejevnan avioliitossa oli hetkensä.

Leo Tolstoin ja Sofia Andrejevnan avioliitossa oli hetkensä.

Eräs erilleen kasvaminen

"Kasvoimme erillemme" on julkkisten avioerojen vakioselitys naistenlehdissä. Niin kävi myös oman aikansa mediapersoonalle Leo Tolstoille ja hänen vaimolleen kreivitär Sofia Andrejevnalle.

48 aviovuoden jälkeen Sofia huomaa, että hänellä ei ole enää paikkaa miehensä elämässä. Uuden aatteen innoittamana Tolstoi on luopunut aateluudestaan, omaisuudestaan ja perheestään. Tilalle ovat tulleet köyhyys, kasvissyönti ja selibaatti.

Viimeinen asema on kiinnostava historiallinen elokuva maailmankuulusta kirjailijasta mutta ennen kaikkea koskettava kuvaus erään avioliiton lopusta. Eletään vuotta 1910. Leo Tolstoi on jo 82-vuotias ja täysillä käyvän valtataistelun keskellä.

Takana ovat Sota ja rauha sekä Anna Karenina. Takana ovat myös vaimon muistelemat hienot yhteiset hetket ja kirjalliset keskustelut.

Aina puolisot ovat olleet erilaisia. Sofia on käytännönihminen, Leo uneksija. Sofia rakastaa kaupunkielämää, Leo taas viihtyy maaseudulla. Mutta Sofia on heittäytynyt avioliittoon koko sydämestään. Hän on paitsi hoitanut 13 lapsen katraan myös toiminut miehensä sihteerinä ja kirjoittanut tämän tekstejä öisin puhtaaksi.

Nyt eletään myrskyisän liiton loppumetrejä. Aviomiehestä on tullut kutsumukselleen omistautunut pyhimys, jota seuraajat liehittelevät. Katkera vaimo yrittää kaikin keinoin pitää kiinni miehestään ja lastensa oikeudesta isänsä perintöön.

Viimeinen asema perustuu englantilaisen kirjallisuuden professorin Jay Parinin samannimiseen kirjaan. Elokuvassa Helen Mirren on loistava jätettynä Sofiana. Christopher Plummerissa on tolstoilaista rauhaa, vanhan miehen väsymystä ja vakaumuksen vahvuutta, mutta myös ripaus rakkautta.

Viimeisen aseman ensi-ilta elokuvateattereissa pe 2.4.

Jaa tämä artikkeli: