null Erokriisistä eteenpäin

Annamari Marttinen sukeltaa avioeron syövereihin.

Annamari Marttinen sukeltaa avioeron syövereihin.

Erokriisistä eteenpäin

Annamari Marttinen: Ero. Tammi 2011.

Annamari Marttisen romaanissa Ero käydään läpi nelikymppisen Ellenin erokriisi.

Kimmon kanssa on eletty parikymmentä vuotta ja saatu kolme lasta, joista vanhin on jo täysi-ikäinen. On rakennettu moitteetonta perhe-elämää sinisessä puutalossa. Nuorena solmittu liitto on kuitenkin vuosien aikana kääntynyt mykäksi suhteeksi, jossa puolisot ovat oppineet väistelemään toisiaan ja toistensa tarpeita. Koskettaminen on loppunut ja puhuminen on loppunut, vaikka Ellenin sisäiset kutsuhuudot ovat olleet voimakkaat ja kaipaavat.

Siihen, miksi Ellen ja Kimmo vaikenevat ja vieraantuvat toisistaan, ei saada vastausta. Ehkä vastausta ei olekaan, on vain tasaisesti tappava arki.

Sitäkin enemmän kirjassa piehtaroidaan Ellenin prosessissa, rauhattomassa syyllisyydessä, häpeässä ja surussa. Mikään ei oikein tunnu miltään eikä mikään muu mahdu Ellenin maailmaan, paitsi ero.

Siskon ja vanhojen ystävien suhtautuminen eroon ahdistaa. Fisherin eroseminaari ja siellä kohdatut ihmiset saavat kuitenkin aikaan eloa Ellenissä. Hän alkaa uskaltaa katsoa itseään ja maailmaa avarammin, vaikka perheen hajoaminen ja lapsista erossa oleminen vihlaisee vielä syvältä.

Kirja on mutkaton ja perusteellinen kuvaus erokriisistä. Eroa potevat saattavat löytää kirjasta tuttuja tuntoja ja ehkä myös uutta sallivampaa näkökulmaa oman elämäänsä.

Kirjan luvut on nimetty eroseminaarissa käsiteltävien teemojen mukaan. Keskivaiheille asti lukukokemus tuntui hiukan raskaalta, vähän kuin olisi lukenut perusteellista terapiapäiväkirjaa. Loppua kohden kerrontaan tulee verevyyttä ja imua, kun Ellen sallii itselleen edes vähän iloa ja läheisyyttä, vaikka väliaikaistakin, muiden miesten syleilyssä.

Kirjassa kuvataan hyvin se, että ero on luopumis- ja suruprosessi, ihmissuhteen kuolema, mutta sitten tulee muita ihmisiä ja oma itse. Omaan itseen täytyy tutustua uudelleen. Se voi olla eräänlainen syntymä, toivoa antava uusi mahdollisuus.

Kristina Svensson

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.