null Eropiikkiin on monta syytä

Rekisterisihteeri Nina Helenius ja rekisteripäällikkö Emilia Launonen Vantaan seurakuntien keskus­rekisteristä seuraavat erotilastoja.

Rekisterisihteeri Nina Helenius ja rekisteripäällikkö Emilia Launonen Vantaan seurakuntien keskus­rekisteristä seuraavat erotilastoja.

Eropiikkiin on monta syytä

Kirkosta eroaminen vilkastuu, kun kirkko näkyy julkisuudessa.

Reilun viikon takaisesta kirkosta eroamispiikistä ei voi syyttää pelkästään sisäministeri Päivi Räsästä saati Sexhibition-messuille osallistuneita Vantaan seurakuntien työntekijöitä.

– Kirkosta eroaminen lisääntyy yleensä aina, kun kirkko on paljon julkisuudessa. Silloin ne, jotka ovat jo harkinneet eroa, saavat siihen virikkeen. Nyt samaan viikonloppuun osui monta kirkkoa koskevaa uutista. Kirkko on ollut näkyvästi esillä seurakuntavaalien vuoksi, sitten tuli uutinen seksimessuista ja Räsäsen lausunto tasa-arvoisen avioliittolain seurauksista, kertoo Kirkon tutkimuskeskuksen vt. johtaja Kimmo Ketola.

Sunnuntain 26.10. ja torstain 30.10. välisenä aikana luterilaisesta kirkosta erosi Eroakirkosta.fi:n mukaan 5867 jäsentä. Vilkkainta eroaminen oli maanantaina 27.10., jolloin kirkon jätti 1882 jäsentä. Koko lokakuussa eronneita oli lähes 10 000.

Myös Vantaan seurakunnista erottiin selvästi tavallista enemmän. Selvimmin eropiikki näkyi Tikkurilan seurakunnassa, josta erosi viiden päivän aikana 74 jäsentä, kun normaalisti samassa ajassa erot jäävät alle kymmeneen. Lokakuussa kirkosta erosi yhteensä 345 vantaalaista. Määrä on yli kolminkertainen esimerkiksi syyskuuhun verrattuna.

Tikkurilan kirkkoherran Janne Silvastin mukaan Tikkurilassa on muihin Vantaan seurakuntiin verrattuna eniten löyhästi sitoutunutta jäsenistöä, joka eroaa herkimmin.

– Lisäksi erotiikkamessuille osallistuminen on saattanut kasvattaa Tikkurilan erotilastoa muihin verrattuna, Silvast sanoo.

Kirkosta saatetaan erota spontaanisti, mutta taustalla on Kimmo Ketolan mukaan yleensä periaatteellisia syitä.

– Jos side kirkkoon on ohut ja jokin hiertää, on näkemyseroja tai ristiriitoja, pienikin asia riittää eropäätökseen.

Kun kirkosta eronneita on tutkittu, on havaittu, että noin yhdeksän kymmenestä eronneesta on joko kirkon suhteen välinpitämätön tai olisi toivonut kirkon olevan liberaalimpi. Vain kymmenesosa on niitä, joille kirkko on liian liberaali.

– Liberaalit ovat löyhemmin kiinnittyneitä kirkkoon ja kynnys erota on heillä siksi matalampi. Konservatiiveilla erokynnys on korkea, eivätkä he välttämättä eroa, vaikka jokin asia ärsyttäisi heitä paljonkin, Ketola tiivistää.

Vaikka kirkon näkyminen julkisuudessa lisää eroja, Ketola ei ajattele, että kirkon olisi parempi olla hiljaa.

– Kyselyjen mukaan valtaosa suomalaisista toivoo, että kirkko osallistuisi julkiseen keskusteluun, ottaisi kantaa arvokysymyksiin ja olisi läsnä netissä. Muutaman tuhannen jäsenen ero ei siis ole koko totuus.

– Viestejä kannattaa kuitenkin miettiä. Aina, kun puhutaan seksuaalivähemmistöistä, tulee näkyviin jännite siinä, että iso osa suomalaisista ajattelee eri tavalla kuin tietty joukko kirkossa. Se purkautuu eropiikkinä, Ketola kuvaa.

Hän huomauttaa, että Päivi Räsäselle ei voi mitään, mutta vastapainoksi kaivataan kirkon piiristä tulevia selkeitä puheenvuoroja.

– Pitäisi näkyä, että kirkolla on omat kasvot ja oma ääni. Arkkipiispan viimekesäinen anteeksipyyntö sai paljon julkisuutta, mutta ei aiheuttanut eropiikkiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.