null Espoo kirii kiinni nuorisotakuuta

Turvattu tie. Nuorten arki -kyselyssä 13–17-­vuotiaat toivoivat lisää valaistusta ­kulkureiteille ja näkyvää ­vartiointia. 13-vuotiaat Eve Tanskanen­ ja Nasina Lacho odottivat kyytiä kotiin Espoon keskuksessa sunnuntai-iltana.

Turvattu tie. Nuorten arki -kyselyssä 13–17-­vuotiaat toivoivat lisää valaistusta ­kulkureiteille ja näkyvää ­vartiointia. 13-vuotiaat Eve Tanskanen­ ja Nasina Lacho odottivat kyytiä kotiin Espoon keskuksessa sunnuntai-iltana.

Espoo kirii kiinni nuorisotakuuta

Nuorten työttömyys ja asunnottomuus ovat kasvaneet Espoossa.

Nuorisotakuu ei Espoossa tällä hetkellä toteudu, sillä kaupungissa oli elokuun tilaston mukaan 1512 työtöntä alle 25-vuotiasta.

"Luku on musertava. Se on noussut viime vuoden vastaavasta ajasta ainakin puolella", sanoo Espoon kaupungin Nuorten elinvoimaisuusohjelman projektipäällikkö Merja Nordling.

Nuorten tilanteista ja palveluista keskusteltiin viime viikolla kaupungin, seurakuntien ja kolmannen sektorin yhteisessä Elinvoimana nuoret -tapahtumassa.

"Myös asunnottomuusluvut ovat kovia. Nuoria asunnon hakijoita on tilastollisesti 125, mutta heidän lisäkseen on sukulaisten tai kavereiden luona asuvia nuoria, jotka eivät luvuissa näy. Lisäksi yksinäisiä ja koulukiusattuja nuoria on aivan liikaa."

Haasteet ovat juuri niitä, joihin kaupunki haluaa vastata Nuorten elinvoimaisuusohjelmalla. Ohjelman tavoitteena on asunnottomuuden ja työttömyyden vähentämisen lisäksi parantaa nuorten hyvinvointia ja jatko-opiskelumahdollisuuksia sekä turvata mielekästä vapaa-ajan toimintaa nuoren lähtökohdista riippumatta.

"Haemme konkreettisia toimia, ja nimenomaan yhdessä nuorten kanssa. Aikuisten paraskaan arvaus siitä, mitä nuoret tarvitsevat, ei riitä", Nordling linjaa.

Juuri valmistuneen Nuorten arki-kyselyn mukaan aikuisten ajatukset ovat kuitenkin olleet oikean suuntaisia myös nuorten mielestä. 13−29-vuotiaille suunnattuun kyselyyn tuli vastauksia yli kolmetuhatta. Kehittämisideoita, jotka saavat nuoren arjen sujumaan saatiin yli 2300.

Nuorimmassa ikäryhmässä toiveet painottuivat arjen turvallisuuteen. 13−17-vuotiaat toivoivat muun muassa kulkureittien parempaa valaistusta ja näkyvämpää vartiointia yleisille alueille.

18−24-vuotiaat nuoret puhuivat kyselyssä eniten koulutuksesta. Nuoret kaipaavat koululta ja aikuisilta kannustusta ja konkreettisia neuvoja opiskelu- ja työpaikkojen löytämisessä.

Asumisen ja liikkumisen teemat nousivat selkeimmin esiin 25−29-vuotiaiden vastauksissa. Nuoret toivovat edullisempaa asumista; opiskelija-asuntoja, vuokra-asuntoja sekä omistusasuntoja.

Projekteja nuorten auttamiseksi on meneillään järjestöissä, seurakunnissa, kaupungin eri yksiköissä ja kouluissa. Merja Nordling tervehtii hankkeita ilolla, mutta pitää tärkeänä myös koordinointia.

"Siinä ei ole päätä eikä häntää, jos tehdään samaa asiaa toisistamme tietämättä. Onneksi eri toimijoiden yhteistyö ja tiedonkulku toimivat, mutta aina on tiivistämisen varaa. Pääasia on, että kaikki tekevät käytännön toimia nuorten kanssa ja nuorten hyväksi. En usko että hankeviidakko on pelkkää paperin pyöritystä kokouksissa."

Esimerkkinä käytännön työstä Nordling mainitsee etsivän nuorisotyön. Tällä saralla syyskuun alussa toimipisteen Espoossa avannut Vamos -toiminta herättää uusia odotuksia.

"Diakonissalaitoksen Vamos-toiminnasta on Helsingistä todella hyviä kokemuksia. Nuoria on aidosti saatu autettua. Myös Espoon Omnian oma etsivä työ on saanut aiheellisesti kehuja."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.