Espoon Kellonummelle esitetään lasten muistolehtoa
Joku on muistanut vainajaa sammaljänöllä. Kuva: Jukka Granström.

Joku on muistanut vainajaa sammaljänöllä. Kuva: Jukka Granström.

Espoon Kellonummelle esitetään lasten muistolehtoa

Jos päättäjät hyväksyvät muistolehdon rakentamisen, sen voi ottaa käyttöön jo ensi keväänä.

Kellonummen hautausmaalle suunnitellaan lasten muistolehtoa. Jos Espoon seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyy esityksen joulukuun kokouksessaan, perustetaan Oittaalla sijaitsevalle hautausmaalle muistolehto, johon haudataan lapsivainajia arkuissa tai tuhkattuina.

Tällaista muistolehtoa ei ole muilla Espoon seurakuntien hautausmailla.

Muistolehto tulisi tuhkamuistolehdon tilalle, jonka käyttö on osoittautunut vähäiseksi varattuun tilaan nähden.

"Nyt halutaan tehostaa valmiiksi rakennetun hautausmaa-alueen käyttöä", kertoo Espoon seurakuntien hautaustoimen päällikkö Leena Tonteri.

Suunniteltuun muistolehtoon voidaan haudata lapsia arkkuhautauksena tai tuhkattuina. Kellonummella on myös alue, joka toimii aikuisten arkkumuistolehtona.

Tonterin varovaisen arvion mukaan lasten muistolehtoja ei ole monilla hautausmailla Suomessa.

Jos päättäjät näyttävät lasten muistolehdolle vihreää valoa, olisi se tarkoitus ottaa käyttöön jo tulevana keväänä.

"Jos osaston lähelle halutaan esimerkiksi yhteismuistomerkki vainajien nimiä varten, syntyy lisäkuluja. Muussa tapauksessa tarvittavat muutostyöt ovat hyvin vähäisiä ja kustannukset voidaan kattaa hautausmaan hoitorahoista", Tonteri arvioi.

Monilla Suomen hautausmailla Suomessakin järjestetään opaskierroksia. Ne ovat ikään kuin kulttuurikierroksia, joissa tutustutaan vainajien taustoihin ja hautausmaiden historiaan.

Leena Tonteri arvelee, että satunnaisten kävijöiden määrät ovat olleet viime aikoina hautausmailla nousussa.

"Hautausmaista heijastuu paljon paikkakunnan historiaa ja elämää. Jokaisella paikkakunnalla on hautausmailla aivan oma henkensä. Ne ovat hyvin hoidettuja puistoja, joissa ihmisen mieli rauhoittuu."

Hautausmaakierroksia järjestetään pian myös Espoossa: 26. marraskuuta juhlistetaan Kellonummen 30-vuotista ja Gräsan uurnalehdon 20-vuotista taivalta Avoimin portein -tapahtumalla. Tuolloin kummallakin hautausmaalla järjestetään opastettuja esittelykierroksia, joissa tarjotaan kuumaa glögiä.

Aiemmin hautausmaiden esittelyjä on tehty Espoon tuomiokirkon hautausmaalla Espoo-päivien aikana. Muilla Espoon hautausmailla ei esittelyjä ole ennen pidetty.

Jaa tämä artikkeli: