Essen historia – lyhyt oppimäärä
Esse ilmestyi vuosina 1971–2016. Vuoden 2017 alussa kääntyy uusi lehti. Sen nimi on Kirkko ja kaupunki.
Essen historia alkaa 45 vuoden takaa, kun Seurakuntasanomien ensimmäinen numero ilmestyi 13.1.1972. Kustannusosakeyhtiö Kotimaan julkaisema lehti palveli alkuvuosinaan laajalti: ilmestymisalue ulottui Loviisasta Närpiöön. 1970-luvulla mukana käväisivät niin Vantaan kuin Kirkkonummen seurakunnat.
Kauniainen liittyi lehden tilaajiin 1978 ja vuodesta 1980 eteenpäin Seurakuntasanomat vakiintui Espoon ja Kauniaisten seurakuntalehdeksi.
Seurakuntasanomien aika päättyi vuonna 1997, kun lehden nimi menetettiin kustantajavaihdoksen yhteydessä. Lehti oli kuitenkin saatava painoon. Siinä paineessa syntyi ESSE eli Espoon seurakuntasanomat.
Lehti oli pitkään ainoa tiedonvälityksen keino. Se näkyi lehden ulkoasussa: tiivistä taittoa, paljon asiaa. Väri oli kallista. Vuodelta 1975 löytyy ensimmäinen tehosteväri, mutta ensimmäinen nelivärikuva painettiin vasta vuoden 1988 pääsiäislehden kanteen. Lopullisesti mustavalkoinen aika jäi taakse 2001.
Seurakuntasanomien pitkäaikaisin kolumnisti oli nimimerkki Matu Hosio, joka kommentoi elämänmenoa vuosina 1975–1991. Kirjoittajaa arvuuteltiin välillä kovastikin.
Vuonna 1988 lehdestä löytyi ensimmäinen pilakuva, Toni Brantbergin kynästä. Varsinaisesti pilakuva lunasti paikkansa 2006, jolloin Taneli Kylätaskun ja Mikko Hormion Toinen ruutu alkoi ilmestyä.
Essen nimi jää historiaan." - Urpu Sarlin
Toimittajat ovat viihtyneet Essessä pitkään. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: toimittaja Esko Miettinen työskenteli Seurakuntasanomissa ja Essessä viidellä eri vuosikymmenellä.
Päätoimittajia lehdellä on ollut yhteensä seitsemän: Matti Vermasvuo, Simo Repo, Veijo Ojala, Heikki Jääskeläinen, Markku Kilpiö ja Urpu Sarlin. Repo hoiti pestiä kahteen otteeseen.
Digiaikaan Esse siirtyi 1997. Suurin verkkouudistus tapahtui 2015, kun pääkaupunkiseudun seurakuntalehtien yhteinen verkkomedia avattiin. Samana vuonna päättyi myös aika viikkolehtenä, kun Esse alkoi ilmestyä joka toinen viikko.
Lehden tehtävä on säilynyt varsin samana vuosikymmenten kuluessa. Alusta lukien lehden nähtiin olevan merkittävä side seurakunnan ja sen jäsenten välillä. Toiminnasta tiedottaminen on ollut yksi perustehtävistä.
Yhtä tärkeää on alusta alkaen ollut tarjota lukijoille aineksia uskon ja elämän kysymysten pohdintaan.
Essen nimi jää historiaan. 45-vuotinen taival ei kuitenkaan pääty, vaan tarinaan tulee uusi luku: Kirkko ja kaupungin aika.
19.1.2017 Pääkaupunkiseudulla ilmestyy yhteinen seurakuntalehti Kirkko ja kaupunki.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Helsingin pojillamme on eräs valitettava puute: he eivät saa kasvaa työn keskellä” – Näin Kirkko ja kaupunki on ohjannut kaupunkilaisia parempaan elämään jo vuodesta 1942
Hyvä elämäMakupalat vuosikymmenten varrelta näyttävät, mitkä asiat ovat herättäneet Kirkko ja kaupungissa huolta. ”Ihminen tulee maailmaan ilo mukanaan. Valitettavasti vain monilta ilo kaikkoaa ikävuosien lisääntyessä. Alkaa viihteen aika. Uhrataan suuria rahasummia huvituksiin.”