Gurun opissa: Aloittaisitko aakkosista?

Gurun opissa: Aloittaisitko aakkosista?

Sinun ei tarvitse osata oikeita sanoja. Voit aloittaa rukoilemisen aakkosista.

Kerron sinulle vanhan tarinan siitä, miten 1700-luvulla elänyt juutalainen rabbi Baal Shem Tov kohtasi tosi rukoilijan.

Suuren sovituspäivän jälkeen Baal Shem Tov käski kuskin valjastaa hevosen ja viedä hänet kauas metsään majataloon. Siellä isäntä sanoi hänelle: ”Rabbi, olipa hyvä, että tulit. Minun pitää tunnustaa sinulle jotakin.” Mies kertoi, miten hän oli yrittänyt monena vuonna päästä suurena sovituspäivänä rukoilemaan toisten juutalaisten kanssa, mutta ei ollut vielä koskaan onnistunut siinä.

Tänäkin vuonna mies oli lähtenyt perheensä kanssa matkaan. Matkalla hän oli kuitenkin muistanut, että majatalon takaovi oli jäänyt auki. Hänen täytyi palata kotiin lukitsemaan ovi.

Majatalonsa portilla mies kuuli, että ovea kolkutettiin. Siellä oli vieras, joka tarvitsi majapaikkaa. Kun isäntä valmisti vieraalle ruokaa, hän kuuli toisen kolkutuksen ja sitten kolmannen.

Oli liian myöhä lähteä enää juhlaan. Mies valmistautui rukoilemaan itsekseen, mutta muisti, että rukouskirja oli perheen matkassa.

”Olen oppimaton mies, en osaa kunnolla hepreaa enkä rukouksia. Ainoa mitä osaan, ovat heprean aakkoset. Siksi käännyin Jerusalemiin päin, nostin käteni taivasta kohden ja aloin tavata aakkosia. Sanoin Herralle: Tässä ovat kaikki pyhät kirjaimesi, liitä ne yhteen ja aseta oikeaan järjestykseen tahtosi mukaan”, mies kertoi rabbille.

Silloin rabbi sanoi: ”Näin eilen näyssä, että sinun rukouksesi oli tänä suurena sovituspäivänä avannut taivaan portit. Tulin tänne katsomaan, miten se oikein tapahtui.”

Kun tahdot rukoilla, sinun ei tarvitse osata oikeita sanoja. Taivaan porttien kolkutteluun riittää, että sydämessäsi on rahtunen pyrkimystä ja hitunen luottamusta.

Rukoustasi kantaa myös uskon huumori. Jumala kyllä saa aakkosesi järjestykseen, vaikka ne olisivat kuinka levällään.

Rukoukseen mahtuu koko elämäsi kaaos. Siinä on tilaa elämän kaikille aakkosille, niillekin, jotka olit unohtanut. Siinä on tilaa aina uusille tulijoille ja sille, mitä he tuovat mukanaan.

Jaa tämä artikkeli: