Gurun opissa: Mihin viimeistä tuomiota tarvitaan?

Gurun opissa: Mihin viimeistä tuomiota tarvitaan?

Jumala tietää, että ihminen tarvitsee paitsi rakkautta myös rajoja.

Viimeinen tuomio kuulostaa julmalta. Mutta entä jos Jumalan tuomiopäivä onkin vapauttava asia?

Uskonnollisuus, joka ei velvoita mihinkään eikä aseta rajoja, haalistuu ja kuihtuu. Kaipaamme sitä, että joku laittaa meille rajat ja lausuu meistä oikeudenmukaisen arvion. Kaipaamme myös sitä, että jossakin olisi paikka, jossa korjataan kaikki tämän maailman vääryydet.

Viimeisessä opetuspuheessaan Jeesus kuvaa aikojen lopulla tapahtuvaa tuomiota. Hän tekee selväksi, että yksinkertaiset rakkauden teot ratkaisevat: ”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne.”

Meidät mitataan sen perusteella, mitä olemme tehneet tai jättäneet tekemättä kärsiville ihmisille riippumatta siitä, keitä he ovat – kristittyjä, juutalaisia, muslimeja tai ateisteja.

Jeesuksen huomio on niissä, jotka tarvitsevat apua, ei niissä, jotka auttavat. Auttamisen velvoite nousee aina avuntarvitsijan tilanteesta, ei siitä, että auttaja voisi esitellä hyviä tekojaan.

Ne, jotka tekevät hyviä tekoja, eivät edes tiedä tekevänsä mitään erityistä. He eivät mainosta hyvän tekemistä. He eivät tee sitä ansion tai pelastuksen toivossa. He vain näkevät kärsivän lähimmäisen ja tekevät sen, mitä ihmisen kuuluu tehdä.

Teoillasi on merkitystä. Ei vain sinulle itsellesi ja toiselle ihmiselle – niillä on merkitystä myös Jumalan silmissä. Hän näkee ne, vaikka muut eivät näkisi. Se on vapauttava viesti.

Lue rauhassa mietiskellen Matteuksen evankeliumin 25.luku. Laske sen jälkeen käsi sydämellesi, myötätuntosi keskukseen, ja pyydä, että näkisit sen ihmisen, joka tarvitsee sinua. Pyydä, että näkisit hänen kärsimyksensä.

Sinulta ei odoteta sankaritekoja, vaan aivan tavallisessa päivässä eteen tulevia inhimillisiä tekoja. Jeesus ei aseta ylivoimaisia vaatimuksia, vaan antaa ohjeita, jotka tekevät elämästä kevyemmän. Jos sivuutamme ne, elämästä tulee raskasta.

Jaa tämä artikkeli: