Gurun opissa: Miten ottaisin vastaan joulun lapsen?

Gurun opissa: Miten ottaisin vastaan joulun lapsen?

Lapsen odotukseen ja syntymään liittyy iloa ja unelmia, mutta myös epävarmuutta ja ahdistusta.

”Maria, Jeesuksen äiti, oli kihlattu Joosefille.” Näin alkaa Matteuksen jouluevankeliumi. Joosefin ja Marian liittoa ei vielä ollut vahvistettu, kun ilmeni, että Maria oli raskaana. Siitä syntyi hämmennys. Joosef aikoi purkaa kihlauksen vaivihkaa. Tarvittiin avuksi uni ja enkeli, että tilanne ratkesi. Unessa enkeli rohkaisi Joosefia ottamaan Marian vaimokseen.

Jeesus ei syntynyt pyhään malliperheeseen. Se tuntuu vapauttavalta. Kaikki ei mennyt vanhempien odotusten mukaan. Lapsi ei kuulunut heidän suunnitelmiinsa. Uutinen lapsen tulosta hämmensi heidät. Kumpikin tarvitsi rohkaisua. Joosefille enkeli sanoo: ”Älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi.” Mariaa enkeli lohduttaa: ”Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa.”

Joosef ja Maria olivat mukana heitä suuremmassa tarinassa. Lapsi kuului Jumalan suunnitelmaan, joka muutti heidän elämänsä. Lapsi oli annettu heille, Jumalan ihme. Hän kantoi mukanaan salaisuutta, jonka merkitys avautui heille vähitellen.

Lapsen odotukseen ja syntymään liittyy monenlaisia tunteita, iloa, odotusta ja unelmia, mutta myös epävarmuutta, pelkoa ja ahdistusta. Kaikki ne ovat läsnä myös jouluevankeliumissa. Vaikka lapsi olisi toivottu ja odotettu, silti mielessä on huolta ja epävarmuutta. Saati sitten kun lapsi syntyy turvattomiin oloihin köyhyyden, väkivallan ja sodan keskelle. Kuka sanoisi vanhemmille: ”Älä pelkää.”

Sytytä neljäs adventtikynttilä. Jeesuksen syntymä on lähellä. Jouluevankeliumi kertoo Jumalasta, joka lähestyy meitä pienessä lapsessa. Hän on kumartunut niin alas, että sitä on vaikea käsittää. Jokeltava lapsi on Jumalan lähettiläs. Joka ottaa vastaan lapsen, ottaa vastaan Vapahtajan.

Kun rukoilet, muista, että sinun ei tarvitse kuulua malliperheeseen. Jumala syntyi ihmiseksi, ettei kenenkään tarvitsisi olla yksin. Rukoile, että jokainen lapsi saisi syntyä toivottuna ja olla lapsi ja löytää sijansa maailmassa, jossa hänestä pidetään huolta.

Jaa tämä artikkeli: