Gurun opissa: Miten suhtautua muiden mielipiteisiin?

Gurun opissa: Miten suhtautua muiden mielipiteisiin?

Jos annamme kehujen ja valitusten määrätä elämäämme, uuvumme.

Munkki Makarios oli värikäs persoona. Hän eli 300-luvulla Egyptissä Niilin länsipuolella. Ennen munkiksi ryhtymistään Makarios oli toiminut kamelinajajana ja salakuljettajana. Hänen kerrotaan kuljettaneen muun muassa varastettua kalisalpietaria, jota käytettiin lasin valmistuksessa ja muumioinnissa.

Kerran muuan nuori munkki tuli Makarioksen luokse ja pyysi mietiskeltäväkseen sanan, joka auttaisi häntä. Makarios ei antanut sanaa vaan merkillisen tehtävän: ”Mene hautausmaalle ja herjaa kuolleita.”

Nuori munkki teki niin kuin käskettiin. Hän meni hautausmaalle, huusi solvauksia ja heitteli kiviä. Tarina ei kerro, mitä hän tunsi niin tehdessään. Mutta kun hän palasi, Makarios kysyi, sanoivatko kuolleet mitään. Vastaus oli tietenkin ”eivät sanoneet”.

Makarios käski munkin mennä seuraavana päivänä uudelleen hautausmaalle ja kehua kuolleita. Nuori munkki teki työtä käskettyä ja antoi sitten Makariokselle selonteon tapahtuneesta. Makarios kuunteli häntä ja sanoi: ”Huomaatko, vaikka miten herjasit heitä, he eivät vastanneet, ja vaikka miten ylistit heitä, he vaikenivat. Niin sinunkin tulee tehdä, jos tahdot pelastua.”

Tarina on humoristinen ja terävä. Se kuulostaa hullulta, mutta siinä on viisaus. Annamme helposti muiden kiitoksen ja arvostelun määrätä elämäämme. Samalla menetämme kosketuksen siihen, mitä syvimmältämme olemme ja minkä varaan meidän tulisi elämämme perustaa. Sellainen uuvuttaa.

Tarina saa kysymään, kuka ja mikä viime kädessä ohjaa meitä.

Et elä toisten kiitoksista ja kehuista, vaikka ne joskus ovatkin paikallaan. Toisten moitteet eivät kaada sinua, vaikka niitäkin on joskus hyvä kuunnella. Tärkeämpää on, että erityisesti vaatimusten ja paineiden keskellä todella pysähdyt ja lähdet vaikka kävelylle hautausmaalle. Siellä elämä pelkistyy.

Jumala tuntee sinut läpikotaisin. Kun antaudut etsimään elämäsi ja minuutesi syvintä pohjaa hänestä, olet aina turvassa ja voit löytää sisäisen vapauden.

Jaa tämä artikkeli: