Gurun opissa: Miten tehdä tilaa rukoukselle?

Gurun opissa: Miten tehdä tilaa rukoukselle?

Aloita vaikka siitä, että varaat puoli tuntia aikaa tämän päivän katselemiselle.

Jeesus kehotti rukoilemaan lakkaamatta ja lannistumatta.

Moni kuitenkin kysyy, miten löytää aikaa edes pienelle hiljaiselle hetkelle, kun on niin paljon muutakin tekemistä? Eikö se ole mahdoton vaatimus?

Jokin minussa panee vastaan, että edes hetkeksi asettuisin aloilleni enkä pälyilisi ympärilleni. Mieltä painavat tekemättömät työt. Katse harhautuu tuon tuosta kännykkään tarkistamaan, onko tullut uusia viestejä tai päivityksiä. Toinen ääni minussa sanoo, että juuri hiljentymistä ja rauhoittumista tarvitsisin, että ehtisin ajatella, mitä olen tekemässä.

Tarkemmin ajateltuna Jeesuksen kehotus rukoukseen ei ehkä olekaan vaatimus, vaan kutsu ja mahdollisuus. Se antaa tilaisuuden tutkia, mitkä asiat minua määräävät ja mihin aikani käytän.

Martti Luther sanoi aikanaan, että se, miltä odotamme kaikkea hyvää ja minkä turviin pakenemme, on tosiasiallinen jumalamme. Se, mihin sinä sydämessäsi luotat, on jumalasi. Hiljentyminen voi auttaa sinua näkemään, mikä on sinulle tärkeintä elämässä.

Tässä pieni harjoitus, joka voi olla sinulle avuksi. Voit nimittää sitä vaikka päivän katseluharjoitukseksi.

Varaa itsellesi illasta puolen tunnin kiireetön hetki. Katsele kuluvaa päivää. Käy mielessäsi läpi päivän tapahtumia ja ihmisiä. Katso, mihin käytit aikasi. Miten aloitit päiväsi, mitä söit aamiaiseksi, miten lähdit päivän tehtäviin, ketä tapasit ja mitä teit päivän aikana aina iltaan asti? Tee kaikki tämä kiireettä, arvostelematta ja ahdistumatta.

Kun olet käynyt mielessäsi läpi päivän kulun, tilanteet ja tapahtumat, ole muutaman minuutin ajan vain hiljaa. Kuuntele sitten hiljaa mielessäsi, mitä tuo päivä kertoo elämästäsi. Mikä vie aikasi? Mihin luotat, mistä kiität ja mitä toivot? Mille asialle haluaisit antaa suuremman sijan elämässäsi?

Kuuntele, millainen rukous sisimmästäsi nousee. Saat luottaa siihen, että Jumala antaa sinulle juuri sen rukouksen, jota sillä hetkellä tarvitset. Oikeastaan on niin, että rukous pitää kyllä huolen itsestään, kunhan annat sille mahdollisuuden.

Jaa tämä artikkeli: