Gurun opissa: Onko olemassa täydellinen rukous?

Gurun opissa: Onko olemassa täydellinen rukous?

Jeesuksen opettama Isä meidän -rukous sisältää kaiken olennaisen.

Martti Lutherin mielestä mistään ei voi löytää parempaa rukousta kuin Jeesuksen opettama Isä meidän -rukous. Siitä voimme oppia, miten ja mitä meidän on rukoiltava.

Luther kirjoitti aikanaan 1500-luvulla Isä meidän -rukoukseen selityksen, jonka hän osoitti kaikille yksinkertaisille. Tuohon joukkoon hän luki myös itsensä. Hänen mukaansa kukaan ei voi olla niin oppinut, että pääsisi Isä meidän -rukousta pitemmälle. Rukouksessa pysymme aina lasten oppimäärässä.

Lapsi ei tarvitse paljon sanoja. ”Kuta vähemmän sanoja, sitä parempi rukous”, Luther toteaa. Tosi rukous ei ole huulten höpinöitä, vaan harvoja sanoja, ”sisäistä halajamista, sydämen pohjasta nousevaa huokausta ja ikävöitsemistä”. Luther viittaa Jeesuksen sanoihin samarialaiselle naiselle: ”Jotka Jumalaa rukoilevat, niiden tulee rukoilla hengessä ja totuudessa. Sillä sen kaltaisia rukoilijoita Isä tahtoo.”

Lutherin mukaan Isä meidän -rukoukseen sisältyvät kaikki rukoukset, ”kaikki synninpäästöt, kaikki hyöty, kaikki siunaukset ja kaikki, mitä ihminen ruumiin ja sielun puolesta tarvitsee maan päällä ja taivaassa”.

Joskus avuksi voi olla pelkkä Isä meidän -rukouksen hiljaa ääneen sanominen. Sekin on hedelmällistä rukousta ja ”tekee kipeää perkeleelle”, Luther väittää. Sydämestä nouseva sisäinen rukous antaa kuitenkin enemmän.

Isä meidän -rukous muodostuu seitsemästä lyhyestä rukouksesta. Ne sisältävät kaiken olennaisen. Kun rukoilet niitä sydämestäsi, mietit niiden merkitystä ja katselet niiden valossa elämääsi, opit kaiken olennaisen itsestäsi ja elämästäsi. Saat tietää, mitä eniten tarvitset, mitä sydämesi eniten kaipaa ja mikä on lähimmäisesi huoli ja murhe.

Siinä sinulla on paras rukous, minkä voit oppia. Se on rukouksen mestarin Jeesuksen opettama.


Isä meidän -rukous (Matt. 6:9–13)

Isä meidän, joka olet taivaissa.

Pyhitetty olkoon sinun nimesi

Tulkoon sinun valtakuntasi.

Tapahtukoon sinun tahtosi,

myös maan päällä niin kuin taivaassa.

Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.

Ja anna meille meidän syntimme anteeksi,

niin kuin mekin anteeksi annamme niille,

jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.

Äläkä saata meitä kiusaukseen,

vaan päästä meidät pahasta.
Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti.

Aamen.

Jaa tämä artikkeli: