Gurun opissa: Ota käyttöösi vasta-alkajan asenne
Vasta-alkajan asenteella jokainen päivä on uusi mahdollisuus.
Linnut laulavat kevätaamun raikkaudessa. Väsymättä ne aloittavat säkeensä aina uudestaan, kuka yksinkertaisemman, kuka monipolvisemman.
Ne tuovat mieleen Egyptin erämaaisien viisauden. Joka päivään on herättävä ja joka päivän saa aloittaa alusta. Vaikka kuvittelisi edenneensä kuinka pitkälle, edessä on aina päivän matka. Jokaisena aamuna voit virittäytyä vain yhteen päivään kerrallaan.
Erämaaisä Poemen eli elämänsä vasta-alkajan asenteella. Esikuvansa, munkki Priorin lailla ”joka ikinen päivä hän teki uuden alun”.
Elämässä on kirkkaita aamuja ja sumuisia päiviä. On löytämisen hetkiä ja eksymisen päiviä. Se, joka on matkalla, ei vielä ole perillä. Alkajan mieli on nöyrä: joka päivä on opittavaa eikä ikinä ole valmis. Aina kun lankeaa, pitää uskaltaa aloittaa alusta.
Isä Poemen aloitti alusta myös aivan kirjaimellisesti. Hän oli asunut 390-luvulta alkaen Niilin länsipuolisessa erämaassa Sketiksen yhteisössä. Paikka tuhoutui rosvojoukkojen hyökkäyksessä vuonna 407.
Poemenin johtama seitsemän veljen ryhmä pakeni ja muutti Niilin varrelle Terenuthikseen. Sieltä he löysivät hylätyn pakanatemppelin, jossa viettivät viikon mittaisen retriitin. Sen jälkeen he päättivät pysyä yhdessä ja aloittaa alusta tällä uudella paikkakunnalla.
Se, jolla on vasta-alkajan mieli, on myötätuntoinen paitsi itseään myös muita kohtaan.
Siitä tuli tärkeä päätös. Poemen ja hänen toverinsa alkoivat muistella Egyptin erämaassa eläneiden hengellisten opettajien opetuksia. Niiden keskeinen sisältö oli: Jos olet hiljaa, sinulla on rauha, missä elätkin.
Erämaassa nuo itsensä ja Jumalan etsijät olivat oppineet, ettei rauha ollut kiinni paikasta. Eikä siinä ollut kyse vain sanoista luopumisesta, vaan ennen kaikkea sisäisestä asenteesta ja motivaatiosta, joka näkyi myös ulospäin.
Se, jolla on vasta-alkajan mieli, on myötätuntoinen paitsi itseään myös muita kohtaan. Poemen ymmärsi toisten heikkouksia. Se kuvastuu hänestä kerrotuissa tarinoissa.
Kerran häneltä kysyttiin, mitä pitäisi tehdä veljelle, joka nukahtaa kesken myöhäisen rukoushetken. Poemen vastasi, että hän laskisi nukkujan pään polvelleen ja antaisi tämän levätä siinä.
Toisen tarinan mukaan eräs Poemenin tuntema munkki eli naisen kanssa. Se herätti hämmennystä yhteisössä. Poemen ei kuitenkaan puuttunut asiaan. Kun hän kuuli naisen tulleen raskaaksi ja synnyttäneen lapsen, hän lähetti yhden veljistä viemään heille pullon viiniä lahjaksi. Siinä tilanteessa ei kaivattu tuomiota, vaan siunausta, sitä, että sai aloittaa alusta.
Hengellinen matka on aina paluuta alkuun. Tänään rukoilet. Tänään lähdet matkaan. Kuulet tämän päivän kutsun. Teet sen, mitä voit, tänään. Päivä kerrallaan luovut siitä harhasta, että sinä hallitset. Tänään et tuomitse. Tänään sinun ei tarvitse olla enempää kuin olet. Tämä päivä on annettu sinulle, että eläisit. Juuri tämän päivän saat laskea Jumalan käsiin.
Kevätaamun harjoitus
Lähde kevätaamuna ulos. Kävele rauhassa. Hengitä raitista ilmaa ja aisti kevään tuoksu. Kuuntele lintujen laulua. Jokainen niistä laulaa omalla äänellään ja omaa säettään.
Pysähdy hetkeksi. Kuuntele kevään ääniä aivan kuin kuulisit ne ensi kerran. Katso asioita ympärilläsi kuin näkisit ne ensimmäisen kerran ja rukoile.
”Jumalani, virkistä minut kuin aamukaste. Avaa minut katsomaan tätä päivää uusin silmin ja kuulemaan äänesi sointi kaikessa, mitä kuulen.”
Ohjaajana Isä Poemen
Poemen on munkki ja erämaaisä, jolta on säilynyt yli 200 hengellistä ohjetta. Hän vaikutti 390-luvulta alkaen Niilin länsipuolisessa erämaassa Sketiksen yhteisössä, joka on yksi kuuluisimmista kristillisistä erämaayhteisöistä.
Kun Sketis tuhottiin, Poemen perusti uuden yhteisön Niilin varrelle Terenuthikseen. Siellä alettiin hänen johdollaan koota erämaaisien opetuksia.
Erämaassa asuessaankin Poemen piti yhteyttä sukulaisiinsa, ja muun muassa hänen äitinsä kerrotaan käyneen hänen luonaan. Poemen kuoli vuonna 449.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Viidenkympin villitys – Jyrki69, Virpi Kätkä ja Sanna-Mari Hovi aloittivat teologian opiskelun aikuisiällä
HengellisyysThe 69 Eyes -yhtyeen keulakuva Jyrki69 eli Jyrki Linnankivi, 54, kutsuu opintoja salaiseksi nautinnokseen. CatCat-duosta tuttua Virpi Kätkää, 53, kiinnostaa papin ammatti. Kustannustoimittaja-kirjailija Sanna‑Mari Hovi, 54, halusi haastaa itsensä ja kohentaa elämänlaatuaan.