Gurun opissa: Voiko Jumalan nähdä?

Gurun opissa: Voiko Jumalan nähdä?

Jumalan syvin olemus on meiltä salattu.

Raamattu tuntee yhden ihmisen, joka katseli Jumalaa kasvoista kasvoihin. Mooses ei ikinä päässyt luvattuun maahan, mutta hän sai katsella sitä Nebon vuorelta ennen kuolemaansa. Silloin hänestä sanotaan: ”Israelin kansasta ei ole enää koskaan noussut toista sellaista profeettaa kuin Mooses, jonka kanssa Herra puhui kasvoista kasvoihin.”

On vaikea katsoa silmiin ihmistä, joka on nähnyt Jumalan. Sen jälkeen ei voi enää elää niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Mooseksen oli pitänyt kulkea pitkä taival, ennen kuin hän uskalsi kohdata Jumalan kasvokkain. Ei hänkään alussa uskaltanut nostaa katsettaan.

Jumala kutsui hänet autiomaasta kansansa johtajaksi ja oppaaksi, kun hän oli kaitsemassa appiukkonsa lampaita. Jumala huusi häntä nimeltä palavassa pensaassa. Siitä pyhän kohtaamisesta matka alkoi.

Erämaavaelluksen aikana Mooses nousi monta kertaa vuorelle hakemaan Jumalalta neuvoa. Joskus Jumala puhui hänelle kuin ystävälle, joskus hän näytti vain selkäpuolensa.

Mooseskaan ei voinut katsoa suoraan Jumalan kunniaa ja kirkkautta. Kun Jumala lupasi, että hän antaa hyvyytensä kulkea Mooseksen ohitse, tämän piti asettua suojaan kallionkoloon. Ehkä Jumalan hyvyys on liian suuri suoraan kohdattavaksi.

Tässä elämässä hengelliset opettajat voivat olla avuksi, jos tahdot nähdä Jumalan. He jakavat näkynsä ja innoituksensa. He opastavat matkaan, viitoittavat tietä ja muistuttavat keitaista, joilta löytyy virkistäviä lähteitä. He kertovat sinulle, mitä matkaan kuuluu. He rohkaisevat ja rukoilevat puolestasi, mutta eivät sido itseensä.

Matkaa tehdessäsi muista, mistä olet lähtenyt. Älä unohda, mitä Jumala on jo puolestasi tehnyt. Hänen armonsa on aina avarampi, kuin mitä uskalsit ajatella. Hän antaa anteeksi enemmän, kuin mihin sinä olisit koskaan valmis. Hän armahtaa kenet tahtoo. Hän odottaa sinua siellä, mistä et ikinä osannut häntä etsiä. Muuta sinun ei tarvitse hänestä tietää. Hänen nimensä sen jo sanoo: ”Minä olen sinun kanssasi.”

Jaa tämä artikkeli: