Gurun opissa: Voiko kiitollisuutta harjoitella?

Gurun opissa: Voiko kiitollisuutta harjoitella?

Kiitosta ei voi käskeä, mutta sitä voi harjoitella.

Istun laavulla ystäväni kanssa ja nautin nuotion lämmöstä. Taivaalta tiputtaa märkää lunta. Kolme päivää olemme rämpineet räntäsateessa ja pehmeässä lumessa.

Joka ilta pystytämme laavun loskassa. Joka ilta on sama huoli: saammeko tulet aikaisiksi kosteista tunturikoivuista?

Ja aina sama helpotuksen tunne ja ilo, kun tulet vihdoin syttyvät ja pääsemme kuivattamaan varusteita. Hyvään oloon riittää se, että saamme juoda kuumaa mehua ja nuuhkia kattilassa porisevan ruoan tuoksua. Tuntuu hyvältä kömpiä makuupussiin ja nukahtaa.

On helppo nimetä asioita, joista ei tee mieli kiittää. Kun ajatuksesi pyörivät niissä, kaikki alkaa näyttää harmaalta ja synkältä. Värit katoavat elämästä. On vaikea irtautua mielipahasta ja huomata sitä hyvää, mitä on saanut.

Kiitosta ei voi käskeä. Mutta miten voisi löytää kiitollisuuden asennetta? Mistä löytää kiitoksen aiheita? Miten torjua katkeraa mieltä?

Psalmien lukeminen on hyvää kiitollisuusharjoitusta. Niissä valitus ja kiitos kulkevat rinnakkain. Oman ahdinkonsa keskellä psalmin kirjoittaja alkaa kerrata mielessään kaikkea sitä hyvää, mitä Jumala on tehnyt, ja kutsuu häntä samalla avukseen. Näin hänen murheensa vaihtuu pikkuhiljaa kiitokseen.

Voit myös muistella, mistä Jeesus kiitti. Kun hän katsoi ympärillään olevia työn ja huolien rasittamia ihmisiä, hänen sydämensä puhkesi yllättäen riemuun ja hän ylisti Jumalaa siitä, että tämä oli ilmaissut salaisuutensa lapsenmielisille. Onko niin, että lapsenmieliset löytävät helpommin ilon ja kiitoksen salaisuuden?

Tai voit muistella sitä spitaalia sairastanutta miestä, joka huomattuaan parantuneensa palasi kiittämään Jeesusta, joka oli hänet parantanut. Se, mitä Jeesus oli tehnyt, sai hänet näkemään asiat uudella tavalla. Siitä syntyi kiitos.

Mieti, mistä sinä tänään voisit kiittää. Ketä kiität uudesta päivästä? Keitä ihmisiä muistat kiitollisena? Pyydä myös, että saisit hyvää ja kaunista näkevät silmät katsoa tätä päivää ja kaikkea, mitä se tuo tullessaan.

 

Jaa tämä artikkeli: