Gurun opissa: Voiko myötätuntoa oppia?

Gurun opissa: Voiko myötätuntoa oppia?

Jeesus opettaa katsomaan kaikkea myötätuntoisesti ja hyväksyvästi.

Jeesus ei sanonut: Joka minua seuraa, kieltäköön tunteensa ja halunsa. Vaikka niinkin voisi joskus kristillistä julistusta kuunnellessa luulla.

Jeesus ei kieltänyt tunteita. Jeesuksen kävi sääliksi spitaalia sairastavaa miestä, joka lankesi hänen eteensä armahdusta pyytämään. Jeesusta satutti, kun moraalinvartijat arvostelivat hänen toimiaan ja seurusteluaan vääränlaisten ihmisten kanssa. ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat”, hän tokaisi heille. Jeesus oli vihainen pilkunviilaajille, jotka seurasivat, parantaisiko hän sapattina. Hän oli murheissaan heidän sydämensä kovuuden tähden.

Jeesuksen tuli sääli ihmisiä, jotka seurasivat häntä erämaahan. ”He olivat kuin lammaslauma paimenta vailla.” Hän opetti ja ruokki heitä.

Oppilaisiinsa Jeesus välillä tuskastui, kun he eivät ymmärtäneet, mitä hän tarkoitti. Kun he yrittivät estää ihmisiä tuomasta lapsia hänen luokseen, hän närkästyi.

Jeesus iloitsi taivaan linnuista ja kedon kukista ja kehotti ottamaan oppia niistä.

Jeesus itki Lasaruksen haudalla ja oli järkyttynyt tämän kuolemasta. Hän puolusti naista, joka tuli hänen luokseen ja kasteli hänen jalkansa kyynelillään ja pyyhki ne hiuksillaan.

Kaikessa, mitä Jeesus sanoi ja teki, hän oli Jumalan myötätunnon ruumiillistuma. Armahtakaa toisianne samalla tavalla kuin Jumala armahtaa teitä. Sitä hän opetti.

Hyvää myötätunnon harjoitusta on lukea evankeliumien kertomuksia Jeesuksesta. Voit lukea niitä, luoda niistä mielikuvissasi näyttämöitä ja astua niihin sisään. Voit katsella kertomusten henkilöitä ja kuunnella, mitä he sanovat. Voit aistia tunteita, nuuhkia tuoksuja, koskettaa paikkoja ja antaa sen kaiken puhutella sinua. Erityisesti voit kuunnella, mitä Jeesus sanoisi sinulle siellä.

Tiedät, että tunteemme ja sisäiset vaistomme voivat helposti viedä meitä myös harhaan. Jeesus, johon tutustut evankeliumien kertomuksia mietiskellessäsi, opettaa katsomaan kaikkea myötätuntoisesti ja hyväksyvästi.

 

Jaa tämä artikkeli: