null Hallamaa: Kansalainen voi kantaa vastuutaan vaalien jälkeenkin ottamalla yhteyttä valittuihin kansanedustajiin

Puheenvuorot

Hallamaa: Kansalainen voi kantaa vastuutaan vaalien jälkeenkin ottamalla yhteyttä valittuihin kansanedustajiin

Tie äänestystuloksesta kansalaisten elämään vaikuttavan hallituksen nimittämiseen ja sen tekemiin päätöksiin kulkee monen neuvottelun ja kompromissin kautta ja voi kestää pitkään, kirjoittaa Jaana Hallamaa.

Äänestitkö? Huolehditko asiasta ennakkoon vai menitkö äänestyspaikalle vaalisunnuntaina? Pääsikö ehdokas kansanedustajaksi vai jäikö hän valitsematta? Annoitko protestiääneen vai päädyitkö äänestämään samaa puoluetta kuin aiemminkin? Iloitsitko päähallituspuolueen tappiosta vai huolestuitko vahvistuneista suuntauksista?

Äänestin lastenlasten koululla. En ottanut ulkoiluasua vaan paremman takin ja keväthatun. Koululla oli vähän ahdasta, kun väkeä oli jonoksi asti. Vaalivirkailija neuvoi ensi kertaa äänestävää. Omalla vuorollani varmistin ehdokkaani numeron ja keskityin siihen, että käsialasta saa selvän. Laskin vaalilipun pöydälle, että leimasta tulisi kokonainen. Pudotin lipun uurnaan.

Pistäydyin yhdeksäsluokkalaisten vaalikahviossa. Sain pöytäseuraakin. Emme olleet tuttuja, mutta äänestäminen yhdisti. Puhe kääntyi vaalitoiveisiin ja uuden hallituksen politiikkaan.

Prosessin hitaus voi turhauttaa ja päätöksillä, kun niitä päästään tekemään, on aina myös ei-toivottuja seurauksia.

Illalla jännitin tulosta ja yritin kuunnella asiantuntijoiden tulkintoja. Vakiintuneista selitysmalleista ei näyttänyt olevan paljonkaan apua, ja toimittajien ohjelmakäsikirjoitus tuntui käyvän hyödyttömäksi, kun lopullisen tuloksen varmistuminen kesti kestämistään. Paikkajakauman varmistuminen teki näkyväksi edessä olevan poliittisen epävarmuuden ajan.

Tie äänestystuloksesta kansalaisten elämään vaikuttavan hallituksen nimittämiseen ja sen tekemiin päätöksiin kulkee monen neuvottelun ja kompromissin kautta ja voi kestää pitkään. Päätöksiin pääseminen ei tarkoita vain sovun hiomista poliittisista kiistakysymyksistä vaan myös aivan uudenlaisten ratkaisuvaihtoehtojen hahmottamista. Prosessin hitaus voi turhauttaa ja päätöksillä, kun niitä päästään tekemään, on aina myös ei-toivottuja seurauksia.

Nytkö vain odotetaan uusia vaaleja? Ei, nyt on seurattava, millainen hallitusohjelma laaditaan ja kuinka sitä toteutetaan päätöksinä. Kansanedustajiin voi ottaa yhteyttä, kysyä ja antaa palautetta, kertoa epäkohdista ja tehdä ehdotuksia, kuinka ne voi korjata. Näin kansalainen kantaa vastuutaan ja tukee demokratiaa.

Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kommentti: Jos äänestän uudelle kansanedustajalleni menolipun Brysseliin, aikooko hän edes mennä europarlamenttiin?

Puheenvuorot

Vaalikarja haluaa tietää, kenelle äänensä antaa. Tuplaehdokkaat hämärtävät peräkkäisiä eduskunta- ja eurovaaleja.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.