null Hanna Lehtinen tuo Kallio kipinöi -festivaalille laajan ohjelman

Hanna Lehtinen on luonut Kallio kipinöi -festivaalille yhteistyössä erilaisten toimijoiden kanssa teatteriesityksiä, konsertteja ja näyttelyjä. Kuva: Esko Jämsä

Hanna Lehtinen on luonut Kallio kipinöi -festivaalille yhteistyössä erilaisten toimijoiden kanssa teatteriesityksiä, konsertteja ja näyttelyjä. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Hanna Lehtinen tuo Kallio kipinöi -festivaalille laajan ohjelman

Uutuutena on tilapäinen museo, jonne alueen asukkaiden toivotaan tuovan nähtäville heille arvokkaita esineitä.

On taas se aika vuodesta, kun vietetään Kallio kipinöi -festivaalia. Kun se 20 vuotta sitten sai alkunsa, ei Kalliolla ollut kovin hyvä maine, ja kaupunginosasta haluttiin tuoda esille jotain hyvää ja kaunista.

– Kaupunginosa-aktiivi Tiina Hallakorpi joukkoineen ryhtyi haalimaan mukaan erilaisia kulttuurintekijöitä. Kipinöidä-verbi taas viittaa siihen, että painopiste oli aluksi valo- ja tulitaiteessa, kertoo tämänvuotista festivaalia tuottava Hanna Lehtinen.

Nykyisin Kallion kulttuuriverkoston vetämä Kallio kipinöi keskittyy enemmän toisenlaiseen tarjontaan kuin valo- ja tulitaiteeseen. Tapahtuman avajaisissa perjantaina 18.11. kuitenkin sytytetään Markku "Sika" Puustisen valoteos Majakka, joka loistaa Helsinginkatu 7:n tornissa koko festivaalin ajan.

– Mukana on uusia kiinnostavia projekteja, joihin kuuluu muun muassa Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon minifestivaali What the Cirk?. Tarjolla on kaiken kaikkiaan iso määrä konsertteja, teatteriesityksiä, näyttelyjä ja klubi-iltoja. Ja suurin osa ohjelmasta on ilmaista, Lehtinen sanoo.

Festivaalin ohjelmaa ovat olleet luomassa erilaiset järjestöt, Kallion kirjasto, Helsingin työväenopisto, Teatteri Kultsa, Valtiomonteatteri, Kallion seurakunta ja teatteri Kallio. Ne järjestävät lapsille ja aikuisille myös seimi-, draama- ja maalaustyöpajoja.

Kiehtovia esineitä ja tarinoita

Festivaaliin liittyy myös Toiselle linjalle marraskuun lopussa avautuva tilapäinen museo, Museo Kallio. Museotilana toimii museoviraston suojeleman, 1800-luvun lopulla valmistuneen asuintalon ullakko. Talo on nykyään seurakuntayhtymän erityisnuorisotyön Snellun toimitila.

Festivaalin aikana kerätään Mun museo -työpajassa 26.–27.11. kello 13–16 Kalliossa asuvien esineitä ja niihin liittyviä tarinoita.

– Museoon voi tuoda itselleen arvokkaan tavaran ja kertoa sen tarinan paikan päällä tai paperille kirjoitettuna. Esine voi olla aivan tavallinen ja arkinen, mutta se tulee historialliseksi oman historiansa kautta. Museon ensimmäinen esine on keinutuoli, jonka on lahjoittanut Snellun työntekijä, Hanna Lehtinen selvittää.

Museossa järjestetään opastettuja kierroksia joulukuussa. Esineet palautetaan omistajilleen museon sulkeuduttua. Museon aukiolosta saa tietoa Facebook-sivuilta Museo Kallio.

Uutta kokemusta tuottajana

Kallion kulttuuriverkosto pyörittää festivaalia Helsingin kulttuurikeskuksen tuella vapaaehtoisvoimin. Myös Hanna Lehtinen hoitaa tehtäväänsä vapaaehtoistyönä.

– Tätä on ollut kiinnostava tehdä, koska olen aiemmin tuottanut esityksiä, jotka ovat olleet selkeitä kokonaisuuksia. Kallio kipinöi koostuu useasta osasta, ja minun tehtäväni on ollut tutustua alueen toimijoihin sekä tukea ja kannustaa heitä ohjelman järjestämisessä.

Sammatissa lapsuutensa viettänyt Lehtinen lähti mukaan kotipaikkakunnan harrastajateatteritoimintaan 13-vuotiaana.

– Opin tekemään siellä kaikenlaista, myös tuottamista. Kun muutin viisi vuotta sitten Helsinkiin, aloin hakea töitä teatteri- ja lastenkulttuuriesitysten tuottajana. Nyt lisäksi opiskelen alaa Humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

Lehtisen mukaan kulttuurituottajille on huonosti tarjolla vakituisia työpaikkoja, mutta alalla olisi silti töitä mielettömästi.

– Tuottajan tulot koostuvat yleensä erilaisista projekteista, jotka usein vielä ovat päällekkäisiä, hän toteaa.

Lisätiedot: http://www.kallionkulttuuriverkosto.fi/kalliokipinoi/

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.