null Harvinaisuuksien Vantaa

Vuollejokisimpukka saattaa elää jopa 30 vuotta.

Vuollejokisimpukka saattaa elää jopa 30 vuotta.

Harvinaisuuksien Vantaa

Vantaalla elää yli 40 uhanalaista eläinlajia. Esittelemme niistä muutaman.

Pikkuinen halavasepikkä nousi tänä keväänä huomion keskipisteeksi, kun kaupungin työntekijät kaatoivat puita Mätäojan varrella. Osa kaadetuista puista sattui olemaan harvinaisen halavasepikän kotipuita. Halavasepikkä on uhanalainen hyönteislaji, jota elää tiettävästi vain Vantaalla.

Vahinkoa yritettiin paikata palauttamalla osa hakatuista puista kasvupaikalleen. Halavasepikkäkanta saattaa vielä elpyä, jos se saa nyt olla rauhassa.

Keväällä ilmestyneen Ympäristön tila Vantaalla -raportin mukaan halavasepikän lisäksi Vantaalla elää jopa 40 uhanalaista eläinlajia. Lisäksi Vantaalla elää useita kymmeniä valtakunnallisesti silmälläpidettäviä lajeja, jotka eivät ole vielä uhanalaisia, mutta ovat vaarassa tulla sellaisiksi.

— Riippuu ihan eläin- ja kasvilajista, millainen paikka Vantaa on elää. Esimerkiksi jäkälien kannalta Vantaa ei ole mikään paratiisi, mutta täällä on monia ketoja ja sen vuoksi monenlaisia ötököitä. Luonnon monimuotoisuudelle pahin uhka eivät ole ilmansaasteet vaan se, että laajat metsäalueet häviävät, Vantaan ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja, biologi Kimmo Jääskeläinen kertoo.

Vantaa oli pitkään hyvin metsäinen kaupunki. Nyt metsien osuus Vantaan pinta-alasta on pudonnut kolmannekseen. Niinpä kaupungin omistamilla metsillä on entistä suurempi merkitys luonnon monimuotoisuudelle ja lajien säilymiselle.

Jääskeläisen mielestä tilanne ei kuitenkaan ole hälyttävä, sillä vaikka metsät ovat vähentyneet, luonnonsuojelunäkökulma osataan ottaa entistä paremmin huomioon kaavoituksessa.

— Nykyään rakentaminen on pääosin tiivistämisrakentamista eikä sitä, että rakennetaan omakotitaloja kauas toisistaan. Toivon myös, että rakennettavia alueita ei lähdetä siistimään liikaa.

Eläinhavaintoja kaipaavia Jääskeläinen neuvoo tekemään kesäretken luontoon aamuyön tunteina.

— Monenlaiset linnut laulavat aamuyöllä, ja pellon reunoilla voi nähdä kettuja ja kärppiä.


Vuollejokisimpukka
 

Vantaanjoen pohjamudissa elävää vuollejokisimpukkaa on kutsuttu jokien liito-oravaksi. Sekin on erittäin harvinainen EU-maissa ja niin sanottu direktiivilaji, jonka elinolosuhteita ei saa vaarantaa.

Vantaanjoessa vuollejokisimpukoita arvioidaan olevan jopa kolme miljoonaa. Vantaanjoki on niille hyvä elinympäristö, sillä se on pitkä ja sen varrella on voimakkaita virtapaikkoja, koskia ja suvantovaiheita. Vuollejokisimpukan perusteella Vantaanjokea on esitetty myös Natura-verkostoon, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut.

Vuollejokisimpukat ovat noin 5–9 sentin pituisia ja väriltään ruskeita, toisinaan hieman vihertäviä. Ne eivät liiku juuri lainkaan mutta elävät pitkään, jopa kolmekymmentä vuotta. Lisääntymiseen vuollejokisimpukat tarvitsevat kalojen apua: toukat kehittyvät isäntäkalojen kiduksissa ja kalojen matkassa simpukkakannat voivat myös levittäytyä uusille asuinsijoille.

Nahkiainen

Matomainen ja suomuton nahkiainen ei ole varsinainen kala vaan kuuluu ympyräsuisiin, leuattomiin selkärankaisiin. Ensimmäiset 4–5 vuotta elämästään nahkiainen viettää toukkana joissa. Sen jälkeen se elää muutaman vuoden meressä, jolloin siitä tulee loinen. Sitten se siirtyy taas jokiin kutemaan.

Nahkiainen syö lähinnä pikkukaloja kuten muikkuja ja silakoita kiinnittymällä kalojen kylkeen kiinni. Se kaivertaa saalista hampaillaan ja imee niiden verta.

Huhtikuusta elokuun puoliväliin nahkiainen on rauhoitettu, joten sitä pyydetään syksyisin. Nahkiaisia syödään erityisesti Pohjanmaalla ja Satakunnassa. Se on ruodoton, mutta rasvainen herkku.

Vantaalla nahkiainen on silmälläpidettäväksi luokiteltu laji. Niitä elää esimerkiksi Rekolanojassa.

Tuikemato

Jos näet iltahämärissä jotakin hehkuvaa, se voi olla kiiltomato tai sen harvinaisempi serkku tuikemato. Tuikemato on hyvin pieni, sentin mittainen otus, joka muistuttaa kiiltomatoa, muttei loista niin kirkkaasti eikä osaa lentää.

Tuikemadon voi nähdä Suomen etelärannikolla, pohjoisimmat havainnot on tehty Mäntsälässä ja Hyvinkäällä. Vantaalla tuikematoja on runsaasti ainakin Mätäojan alueella. Tuikematoa etsivän kannattaa tarkkailla rakennusten seiniä ja onttoja lehtipuita.

Kirkkain tuike- ja kiiltomatojen valo on peräisin koiraita houkuttelevista naaraista. Valo syntyy kemiallisessa prosessissa, joka on hyvin energiatehokas: siinä syntyy lähes pelkästään valoa ja vain noin neljän prosentin verran lämpöä, joten eläin ei siitä kuumene.

Virnansinisiipi

Virnansinisiipi on uhanalainen perhoslaji, joka elää Etelä-Suomen niityillä, metsäaukeilla ja pelloilla. Tärkeää on, että alueella kasvaa riittävästi virnoja perhosentoukkien ravinnoksi.

Täysikasvuisen virnansinisiiven näkee todennäköisimmin kesäkuussa, talven ne viettävät koteloituneina.

Sekä virnansinisiipiuros että naaras ovat kirkkaan sinisiä ja niiden siipien väli on noin kolme senttiä. Naaraan tunnistaa etusiiven kärjessä olevasta mustasta reunuksesta.

Vantaalla virnansinisiipiä kannattaa etsiä ainakin Keimolan radioaseman läheltä, jossa elää monia muitakin perhoslajeja. Muita hyviä perhostenbongauspaikkoja ovat Viinikanmetsä ja Tammiston luonnonsuojelualue.

Liito-orava

Öisin liikkuvaa liito-oravaa on harva nähnyt, mutta moni tuntee lajin. Harvinaisesta liito-oravasta on puhuttu ja kirjoitettu paljon, sillä tieto sen asuinpaikasta on torpannut monta rakennushanketta. Suojelulle on syynsä: liito-oravalle soveltuvat elinympäristöt ovat käyneet harvinaisiksi ja liito-orava on Euroopan alueella Suomen vastuulaji, eli sen säilyttäminen on Suomen velvollisuus.

Harmaaturkkinen liito-orava elää mieluiten sekametsässä, jossa on eri-ikäisiä kuusia, haapoja, leppiä ja koivuja. Sen pääravintoa ovat talvisin lepän ja koivun norkot. Kesällä se syö lepän ja haavan lehtiä, marjoja ja kukkia.

Vantaalla liito-oravakanta on parantunut kaupungin metsissä, mutta heikentynyt yksityismetsissä. Liito-oravia elää kaupungin länsipuolella Vestran–Herukkapuron, Myllymäen, Petaksen, Odilammen–Smedsmossenin sekä Timmermalmin alueilla.

Käenpiika

Käenpiika on varpusen kokoinen, pitkänomainen tikkalintu, jonka höyhenpuku on ruskean ja harmaan kirjava. Se pesii koloissa, mutta ei hakkaa niitä itse kuten muut tikat vaan valloittaa jonkun toisen tekemän pesän. Piika-nimen se on saanut siitä, että sillä on tapana siivota tuleva pesäpaikka ennen munintaa.

Vaaran uhatessa käenpiika toimii erikoisesti. Se kiemurtelee käärmemäisesti ja sähisee. Muuten se on ujo ja mieluusti piilossa jäkäläisellä alustalla.

Käenpiika syö lähinnä muurahaisia. Talveksi se muuttaa aina Afrikkaan, toisin kuin muut tikat. Vantaalla käenpiika on määritelty silmälläpidettäväksi lajiksi. Sitä voi nähdä ainakin Linnan alueella Länsi-Vantaalla.

Saukko

Saukko viihtyy purojen varsilla, kunhan alue on rauhallinen ja luonnontilainen. Vantaalla saukkohavaintoja on tehty ainakin Krakanojalla, Rekolanojalla, Pikkujärvi–Pitkäjärvi-alueella, Kylmäojalla Ristipuron kohdalla, Vantaanjoella Ruutinkoskella, Pitkäkoskella ja Linnan kartanon läheisyydessä.

Saukko kuuluu EU:n luontodirektiivin tiukasti suojelemiin lajeihin, joiden lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty.

Saukko syö paljon. Kalaa voi mennä kilo päivässä. Kalojen lisäksi sille maistuvat pikkunisäkkäät, linnut ja sammakot.

Saukko on 50–90 senttiä pitkä ja voi painaa jopa 12 kiloa. Saukko on taitava sukeltaja. Sillä on räpylämäiset jalat, lihaksikas häntä ja turkki, joka hylkii vettä. Se osaa myös sulkea korvansa sukeltaessaan.

Metso

Metson luulisi viihtyvän paremmin pohjoisemmassa Suomessa, mutta on metsoja Vantaallakin, ainakin Sipoonkorvessa. Vantaalla metso on luokiteltu silmälläpidettäväksi lajiksi, joka on vaarassa tulla uhanalaiseksi.

Tyypillinen metson elinympäristö on laaja ja vaihteleva havu- tai sekametsä. Metso syö kesällä versoja, siemeniä ja silmuja. Syksyllä täydennystä ravintoon tuovat marjat ja vilja. Talvella metso sinnittelee männynneulasilla.

Metso on suurin kanalintu Suomessa. Uros painaa noin neljä kiloa. Se on musta, mutta sillä on valkoisia pilkkuja ja silmän päällä punainen viiru. Naaras eli koppelo on ruskeankirjava, samannäköinen kuin teeri.

Metso on kuuluisa näyttävästä soitimestaan, jonka aika on maalis–toukokuussa. Metsokukot mittelevät, ja naaras valitsee parhaaksi katsomansa kukon. Poikaset syntyvät useimmiten kesäkuun alkupuolella.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.