null Hauta Normandiassa

Olavi Nenosen hauta on kanadalaisella sotilashau­tausmaalla Normandiassa yli 2000 muun joukossa.

Olavi Nenosen hauta on kanadalaisella sotilashau­tausmaalla Normandiassa yli 2000 muun joukossa.

Hauta Normandiassa

Perjantaina 6.6. on kulunut 70 vuotta Normandian maihinnoususta. Operaatiossa oli mukana yli 6000 laivaa. Ensimmäisen päivän iltaan mennessä maihin niistä saatiin 155 000 miestä ja 20 000 ajoneuvoa.

Maihinnousu oli alku taistelulle, joka päättyi lopulta liittoutuneiden läpimurtoon ja Pariisin vapautukseen.

Hinta oli korkea. Normandian maihinnousurantojen lähellä on 27 sotilashautausmaata, joille on haudattu 110 000 ihmistä. Lisäksi alueella kuoli arviolta 15 000–20 000 siviiliä.

Kanadalaisten sotilaiden hautausmaalla Beny-sur-Merissä on suomalaisen Olavi Nenosen hauta. Hän muutti Kanadaan 15-vuotiaana uuden elämän toivossa, värväytyi siellä armeijaan ja kuoli 21-vuotiaana.

Samaan aikaan kun tuhannet hänen ikätoverinsa menehtyivät venäläisten suurhyökkäyksessä Kannaksella ja Laatokan Karjalassa, Nenonen kuoli omenapuutarhassa Caenin lähellä. Hänen tarinansa on kerrottu Mikko Porvalin kirjassa Kaatunut Normandiassa (Atena).

Normandian maihinnou­su­rannoilla toisen maailmansodan jäljet näkyvät museoissa. Mutta ensimmäisen maailmansodan taistelupaikalla Verdunissa on yhä vaarallista kävellä, sillä metsissä on edelleen räjähtämättömiä ammuksia.

Verdunissa on myös hautausmaa, jonka laidalla on kappeli ja ossuaario, jonne on haudattu 130 000:n taistelussa kuolleen saksalaisen ja ranskalaisen sotilaan luut. Kappelin hiljaisuudessa ja Normandian rannoilla toive on sama: kunpa ihminen olisi oppinut erehdyksistään.

Näin lukee Olavi Nenosen hautakivessä: ”Elon keväässä varhain jätit sotaisen maan: nyt luona Herran iloita saat.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.