null Hautapaasista löytyy vaikka mitä

Puheenvuorot

Hautapaasista löytyy vaikka mitä

Marjanne Vihanto-Tykkyläinen oli huolissaan, että "kohta hautojamme koristavat toteemipylväät ja epäjumalan kuvat" (K&k 24.5). Suosittelen hänelle ekskursiota Hietaniemen hautuumaalle, jos vain kanttia löytyy.

Siellä on nimittäin paasia, joissa ei ole lainkaan kristillisiä merkkejä, vaan viikinkimystiikkaa, käärmeornamentteja ja riimukirjoituksia. Yhteen paateen on kirjailtuna uhmakas, panteistinen loitsu (Eino Leino). Eräällä haudalla on pieni luurankomies (Hugo Simberg). Toisaalla taas katselevat enkelit viekoittelevasti hyväntekijä Aurora Karamzinin haudalta. Marmoria on muovannut Ville Vallgren, tuo vanha veijari, joka paheellisen Havis Amandankin veisti.

Löytyy jylhä hauta, jossa lepää seikkailijaparoni Becken-Bauer vaimoineen, ikuistettuna kiviseen sarkofagiin kuin muinaiset etruskit ikään. Paroni puristaa käsissään Ilmariseksi ristittyä miekkaa, pakanasymboli siis sekin. Yhtä hautaa koristaa hävyttömästi "pirunkeuhko" (harmonikkataiteilija Lasse Pihlajamaa). Ja onpa vihdoin irvistelevä kasvokarikatyyri, mikä lie pilkkaava Spede – joitakin mainitakseni.

Toivotan kiinnostavaa ja tuntehikasta kävelyretkeä sekä suvaitsevaista suvea.

Martti "Marde" Mäkelä
Hakiksesta

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Nimisekaannuksia hautausmaalla

Puheenvuorot


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.