null Hautausmailla saa maittavaa lounasta

Pyttipannupäivä. Sirpa Mustonen ja Kimmo Saramäki käyvät Honkanummella lounaalla lähes päivittäin.

Pyttipannupäivä. Sirpa Mustonen ja Kimmo Saramäki käyvät Honkanummella lounaalla lähes päivittäin.

Hautausmailla saa maittavaa lounasta

Moni ei tiedä, että hautausmailla tarjoillaan myös lounasta. Työntekijöiden lisäksi ravintoloihin ovat tervetulleita myös ulkopuoliset.

Mika Waltarilla, marsalkka Mannerheimilla tai J. V. Snellmanilla ei ole enää nälkä. Hietaniemen hautausmaalla viettää kuitenkin päivittäin aikaa myös joukko eläviä ihmisiä, ja elävien täytyy syödä.

Hautausmaan portilla on pieni mainosjuliste, jossa toivotetaan tervetulleeksi lounaalle. Ravintola löytyy etsimisen jälkeen hautausmaan niin sanotun uuden puolen huoltorakennuksen takapihalta. Täällä syövät hautausmaan työntekijät, mutta myös monet ohikulkijat.

– Kesällä ulkopuolisia on enemmän, mutta talvella ehkä kymmenen päivässä, kassanhoitaja kertoo.

Tänään ruoaksi on seitiä hapanimeläkastikkeessa, hintaan yhdeksän euroa. Ei ole halpaa, mutta niillä hujakoilla tuntuvat lounashinnat pyörivän.

Ruokala on siisti, valkean moderni tila. Mieleen tulee kouluruokala ilman lautasmalli- ja bändikilpailujulisteita. Pöytäständissä sentään mainostetaan lempiruokaviikkoa. Ikkunasta näkyy ruskainen hautausmaa, ja puiden välistä pilkottaa meri.

Harmaantuvat duunariäijät juttelevat naapuripöydässä autoista.

– Mä oon niinku pitänyt itseäni uuden auton ostajana, mutta en mä olekaan, kertoo yksi.

– Eihän helsinkiläinen aja mitään pitkää maantieajoa, ajetaan lyhyttä matkaa ja jarrutellaan, tietää toinen.

Ei tämä hirveän dramaattiselta tunnu. Kuolemallahan olisi niin helppo brändätä. Missä ovat tummanpuhuvat holvikaaret ja kuolemantanssifreskot?

Jälkiruoaksi on hedelmäsalaattia ja kermavaahtoa. Maistuu hyvin.

Honkanummi. Kaivannon perhe ei tiennyt, että hautausmaalla on myös lounaskahvila. Lapsenlapsilla ei kuitenkaan vielä ollut lounasaika.

Honkanummi. Kaivannon perhe ei tiennyt, että hautausmaalla on myös lounaskahvila. Lapsenlapsilla ei kuitenkaan vielä ollut lounasaika.

Malmin hautausmaalle eksyy

Harva tietää, että hautausmaalla voi käydä myös lounaalla. Helsingin seurakuntayhtymän hautausmaista lounasta tarjoillaan Hietaniemessä, Malmilla ja Honkanummella.

Malmin hautausmaallakaan ei haise kalma vaan porsaan grillipihvi ja choronkastike. Hautausmaa on laaja ja eksyttävä, mutta lounasravintola löytyy huoltorakennuksesta hautausmaan kaakkoislaidalta.

Ei ole halpaa, mutta niillä hujakoilla tuntuvat lounashinnat pyörivän.

Malmillakin lounaan hinta on yhdeksän euroa. Tästä sen mielellään maksaa. Lappunen linjastolla suosittelee, että kukin ruokailija ottaisi vain yhden pihvin. Monen työmiehen lautasella on reilusti suositukset ylittävä kasa, mutta kiltti toimittaja ottaa vain yhden.

Naapuripöydässä istuu ainakin yksi eläkeläispariskunta, joka ei varmasti ole hautausmaalla töissä. Ja kas, täällähän sosialiseerataan! Ruokalaan astuu vanhempi rouva, joka tuntee pöydässä istuvan parin.

– Käytiin laittamassa veljen ja sen vaimon kanssa haudat kuntoon, tultiin juomaan kahvit, rouva kertoo.

Kirsikkarahka ei maistu kirsikalta, mutta on hyvää. Pihalla talvihopeaa saanut orava hyppii Turusten, Luukkosten ja Sutisten hautojen yli.

Honkanummella on täyttä

Honkanummella on synkkä syyspäivä, mutta lounaskahvila on täynnä.

– Tämä on terveellistä ja erittäin kelvollista arkiruokaa. Salaatit ovat hyvät, sanoo Sirpa Mustonen.

Mustonen on lounastamassa työkavereidensa kanssa. Teollisuusmaaliyritys Valspar sijaitsee 300 metrin päässä Honkanummen ruokalasta, ja porukka käy Honkanummella syömässä lähes päivittäin.

– Muutama venäläinen asiakas oli vähän kummissaan, kun vein heidät hautausmaalle syömään, Kimmo Saramäki myhäilee.

Ruoka tuntuu maistuvan, ja päivän pyttipannu onkin hyvää. Kehuisi tätä varmasti suuri osa heistäkin, jotka jo lepäävät Honkanummen mullassa.