null Hävikki poikimaan

Maittavaa murkinaa. Pekka ja Siro Raitala toteavat, että Tähdellisellä lounaalla kannattaisi useampienkin käydä.

Maittavaa murkinaa. Pekka ja Siro Raitala toteavat, että Tähdellisellä lounaalla kannattaisi useampienkin käydä.

Hävikki poikimaan

Lauttasaaren yhteiskouluun pääsee kuka tahansa edulliselle lounaalle niinä päivinä, kun ruokaa jää koululaisilta yli.

Maanantai-iltapäivänä kello 12.45 Lauttasaaren yhteiskoulun ruokalassa syödään yhä, mutta lounastajat ovat silmin nähden vanhempia kuin puoli tuntia aikaisemmin.

Koulussa on viime syyskuusta asti tarjottu kahden euron hintaan Tähdellistä lounasta, jonne ovat tervetulleita ihan kaikki. Tarjolla on se ruoka, joka noin 700:ltä koulun oppilaalta ja opettajalta on jäänyt yli. Kun koululla ennen tähdelounaskäytännön alkua mitattiin roskiin menneen ruoan määrää, lukema oli 89 kiloa viikossa.

– On hienoa, että ei tarvitse heittää juuri valmistamaansa ruokaa roskikseen, toteaa lauttasaarelaiskoulun ruoasta vastaavan Fazer Food Servicesin ravintolaesimies Sari Olkinuora.

Idea ylijäämäruoan tarjoamisesta tuli Lauttasaaren seurakunnasta. Se on yhdessä yhteiskoulun, ala-asteen, Lauttasaari-Seuran ja Lauttasaaren Yrittäjien kanssa kerännyt viime syksystä asti rahaa Kirkon Ulkomaanavun Opettajat ilman rajoja -hankkeelle. Sinne menee myös Tähdellisen lounaan tuotto, joka tammikuun loppuun mennessä oli yli 1 430 euroa.

Se merkitsee yli 700 annosta, jotka muuten olisivat menneet hukkaan.

– Meidän oli helppo ryhtyä tuumasta toimeen, sillä olemme yksityiskoulu ja voimme itse päättää nopeastikin omista asioistamme. Tämä on ollut hieno juttu, toteaa vararehtori Tarja Holthoer.

Epäilijöitäkin hankkeella oli, mutta vain aluksi, kertoo Sari Olkinuora.

– Jotkut pelkäsivät, että koululle tulee epämääräistä sakkia. Pelko on osoittautunut turhaksi.

Seurauksena on sen sijaan ollut jotakin, mitä kukaan ei osannut täysin kuvitella: iloista yhteisöllisyyttä.

– Ensin syöjät istuivat yksittäin eri pöydissä, mutta vähitellen he ovat pakkautuneet samojen pöytien ääreen. Osa käy täällä melkein joka päivä. Saimme lounastajilta jopa joulukortteja, Olkinuora kertoo.

Koulun ovet ovat nyt auki eri sukupolville, ja tähdelounastajiin mahtuu väkeä vauvaperheistä eläkeläisiin. Parhaimmillaan asiakkaita on ollut yli 20. Tänään heitä on yhdeksän.

Siro ja Pekka Raitala ovat tulleet syömään Pitäjänmäestä asti.

– Ruoka täällä on vaihtelevaa ja edullista. Käymme muutaman kerran viikossa Lauttasaaressa asioilla, joten tässä on samalla helppo käydä. Ei tarvitse laittaa kotona ruokaa, Pekka Raitala kehuu.

Koulun ja muiden lauttasaarelaistoimijoiden välille on myös syntynyt uusia yhteistyökuvioita lounaan myötä. Eräs syömässä käynyt eläkeläiskampaaja lupasi lahjoittaa yhdelle oppilaalle vanhojentanssikampauksen ilmaiseksi. Onnekas valittiin arvonnalla.

Tähdellinen lounas tarjotaan vain siinä tapauksessa, että ruokaa jää yli. Kahdeksasluokkalaisilla, ekonomiaa valinnaisaineenaan lukevilla, oppilailla on vastuullaan hoitaa ilmoitus tilanteesta koulun oveen kello 12.25 ja kerätä tulijoilta maksu seurakunnan lippaaseen.

Markus Aaltonen on vuorossa nyt neljättä kertaa.

– Ajastan aina kännykän muistuttamaan tästä. Ohjaan ovella ihmiset oikeaan paikkaan, hän kertoo liimatessaan lounasmainoksia ruokalan oveen.

Vain kerran on käynyt niin, että ruokaa ei koululaisilta jäänyt muruakaan. Tänäänkin broileripyörykät ovat tehneet kauppansa viimeistä pullaa myöten, mutta currykastiketta, ruisriisiä, kasvisruokana tarjottuja punajuurikroketteja sekä gluteenittomia kananugetteja jäi. Ja tietysti salaatteja ja leipiä.

– Keittiön työtä tähdelounas ei ole lisännyt – tiskit totta kai tiskataan, mutta ei niitä tästä juuri lisää tule. Ihmettelen, ettei idea ole levinnyt laajemmin, Sari Olkinuora sanoo.

Kun tähdelounastajat ovat syöneet, linjastolle ei jää juuri mitään. Keräyslippaat sen sijaan ovat pulskistuneet 18 eurolla.

Tähdellinen lounas koulupäivisin klo 12.30–13, jos ruokaa on jäänyt yli.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: