null Helsingin kirkot alkavat vuoroviikoin tarjota yöpaikkaa kodittomille

Lauttasaarelainen Elina Ojala haluaa olla mukana majoittamassa kodittomia kirkkoon, vaikka ei ole kirkon jäsen.

Lauttasaarelainen Elina Ojala haluaa olla mukana majoittamassa kodittomia kirkkoon, vaikka ei ole kirkon jäsen. "Lähimmäisen rakastaminen ei ole uskon asia."

Ajankohtaista

Helsingin kirkot alkavat vuoroviikoin tarjota yöpaikkaa kodittomille

Ensimmäisenä ovensa avaa Lauttasaaren seurakunta. Myös paperittomat ovat tervetulleita. Apuun on ilmoittautunut parisataa vapaaehtoista.

Helsingin kirkot avautuvat ensi viikon maanantaista 21.11. alkaen vuoroviikoin yöksi majapaikkaa vailla oleville, myös paperittomille. Ensimmäinen viikon mittainen majoitusvuoro on tarkoitus järjestää Lauttasaaren kirkolla. Näin toteutettavasta majoituksesta on kiinnostunut 17 helsinkiläisseurakuntaa.

Lauttasaaren lisäksi majoitusta tarjoavat ainakin Paavalin, Kallion, Matteuksen, Vartiokylän ja Malmin seurakunnat.

– Tilojaan avaavia seurakuntia on reilu kymmenen. Muut ovat kiinnostuneet yhteistyöstä naapuriseurakuntien kanssa. Kaikilla ei ole sopivia tiloja tai muuten resursseja osallistua itse, kertoo seurakuntayhtymän diakonian päällikkö Kirsi Rantala.
 

Vähällä vaivalla voi antaa paljon. Voin käyttää illan katsoen televisiota tai kirkolla vapaaehtoistyössä."
– Vapaaehtoinen Elina Ojala
 

Lauttasaaren kirkkoherran Juha Rintamäen kirkkoherroille esittelemä kiertävän majoituksen malli on peräisin Lontoon kirkoilta. Siellä vapaaehtoiset järjestävät kirkoissa kodittomille myös ilta- ja aamupalaa. Rintamäen mukaan vastaavat käytännön seikat ovat Helsingissä auki. Majoittujille pyritään saamaan ainakin patjat käyttöön.

– Kirkko haluaa herätellä yhteistä vastuuta siitä tilanteesta, että on ihmisiä, jotka joutuvat yöpymään kaduilla ja puistoissa, Rintamäki sanoo.

 

Majoitus järjestetään pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoistyö.fi-sivuston kautta vapaaehtoisia on ilmoittautunut parisataa. Myös kirkon työntekijöitä on öisin paikalla.

– Vähällä vaivalla voi antaa paljon. Voin käyttää illan katsoen televisiota tai kirkolla vapaaehtoistyössä, sanoo vapaaehtoiseksi ilmoittautunut lauttasaarelainen Elina Ojala.

Ojala näki tiedon kodittomien majoittamisesta Twitterissä ja kiinnostui, vaikka ei kirkkoon kuulukaan.

– Lähimmäisen rakastaminen ei ole uskon asia. Se on jotakin, mikä on minulle ja seurakunnalle yhteistä. Ihailen seurakuntien työtä tällä saralla, hän sanoo.

 

Kodittomien hätämajoitus on kuntien lakisääteinen tehtävä. Helsingin kaupunkia on arvosteltu siitä, että se jätti viime vuonna romanikerjäläisiä ja paperittomia pakkaseen. Kaupunginhallitus esitti viime viikolla valtuustolle sosiaali- ja terveysviraston ohjeistuksen muuttamista. Hätämajoitusta olisi tarjottava kaikille taustasta riippumatta.

Helsingin kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden osastopäällikön Maarit Sulavuoren mukaan ohjeistusta on viraston sisällä jo muutettu. Hänen mukaansa viime vuoden suurin ongelma oli Hietaniemen hätämajoitusyksikön tilanpuute.
 

Samaan aikaan kun autamme ihmisiä, pitää muistaa, että kirkon ovien avaaminen on väliaikainen ratkaisu."
– Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki
 

Kaupunki paikkaa tilanpuutetta rahoittamalla Helsingin Diakonissalaitoksen ja seurakuntien järjestämää hätämajoitusta. Hermannin diakoniatalolla avautui marraskuun alussa 30 hätämajoituspaikkaa. Sen täyttymisen takia avattiin viime viikon keskiviikkona Diakonissalaitokselle Munkkisaareen lisää majoituspaikkoja.

Hermannin majoituksessa on yöpynyt pääasiassa Romanian ja Bulgarian liikkuvaa väkeä. Paikalle ovat löytäneet myös jotkut suomalaiset ja afrikkalaistaustaiset kodittomat.

– Ennen Munkkisaaren avautumista jouduimme käännyttämään ihmisiä pois Hermannin ovelta. Nyt voimme ohjata heidät Munkkisaareen, sanoo erityisdiakonian johtaja Marita Nummelin Helsingin seurakunnasta.

 

Kirkkoherra Juha Rintamäki uskoo, että myös uudelle majoitusjärjestelylle on tarvetta. Seurakunnat ovat suunnitelleet, ettei majoituksen järjestämiseen olisi pakkasrajaa.

– Kukaan ei tiedä kodittomien määrää Helsingissä tai sitä, miten tavoitamme heidät, Rintamäki sanoo.

Toistaiseksi seurakunnat ovat sitoutuneet pitämään kiertävää vuoroa vuoden loppuun. Päätöksiä tammikuusta ja jatkosta tehdään kuukausi kerrallaan.

Seurakunnat rahoittavat itse kirkoissa tapahtuvan majoituksen.

– Kirkko tarjoaa laastaria akuuttiin hätään. Samaan aikaan kun autamme ihmisiä, pitää muistaa, että kirkon ovien avaaminen on väliaikainen ratkaisu.

 

Helsingin kirkot avaavat vuoroviikoin ovensa Helsingin kaduilla ilman yösijaa oleville. Helsinkiläisiä tarvitaan yöpyjien vastaanottajiksi, aamu- ja iltapalan laittajiksi sekä yöpyjien rauhan valvojiksi. Mukaan voi ilmoittautua: www.vapaaehtoistyo.fi.

Juttua on päivitetty 16.11. kello 10.55.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Lauttasaaren kirkkoherra: Sisäministeriön ylijohtaja puhui perättömiä kirkkojen hätämajoituksesta

Ajankohtaista

Ylijohtaja Jorma Vuorio väitti Ilta-Sanomissa, että seurakunnat lopettivat hätämajoituksen, kun paikalle ei tullutkaan turvapaikanhakijoita vaan suomalaisia. Kirkkoherra Juha Rintamäen mukaan väitteessä ei ole perää.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.