Helsinki ennen ja nyt, osa 5: Rautatientori
Sarjan kuvapareissa vertaillaan Helsingin kantakaupungin näkymiä noin sata vuotta sitten ja nykypäivänä.
Rautatientori on keskellä entistä Kluuvinlahtea, joka kuivatettiin ja täytettiin 1800-luvun alkupuoliskolla. Vesijättömaalle kaavoitettu tontti oli valmis ja kivetty 1880-luvun alussa. Ateneumin taidemuseo, josta käsin kuvat on otettu, valmistui vuonna 1887. Mikonkadun puutaloista suurin osa oli saanut väistyä kivitalojen tieltä, kertovat Jan Alanco ja Riitta Pakarinen teoksessaan Signe Brander 1869–1942, Helsingin valokuvaaja.
Rautatientorilla myytiin halkoja ja puutavaraa 1900-luvun alkuun asti ja sen jälkeen puuastioita, koreja ja käsitöitä vuoteen 1929 asti. Vanhassa kuvassa näkyy tuon ajan taksiasema.
Tori oli pitkään täynnä bussilinjojen päätepysäkkejä, kunnes metron käyttöönotto vuonna 1982 vapautti tilaa. Viime vuosien näkyvimpiä uusia toimintoja Rautatientorilla on ollut Jääpuisto, ydinkeskustan luistinrata monine talvitapahtumineen. Kesäkaudella torimyynti palaa aukiolle, kun erilaiset ruoka- ja juomafestivaalit valtaavat sen vuoron perään: Tapasfestivaali ja BBQ Fest kesäkuussa, pienpanimoiden oluet heinäkuussa, Herkkujen Suomi ja kotimaisten oluiden Syystober elokuussa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Helsinki ennen ja nyt, osa 6: Töölön tulli
Hyvä elämäSarjan kuvapareissa vertaillaan Helsingin kantakaupungin näkymiä noin sata vuotta sitten ja nykypäivänä.