null Helsinki ennen ja nyt, osa 6: Töölön tulli

Tullinpuomi vuonna 1908.

Tullinpuomi vuonna 1908.

Hyvä elämä

Helsinki ennen ja nyt, osa 6: Töölön tulli

Sarjan kuvapareissa vertaillaan Helsingin kantakaupungin näkymiä noin sata vuotta sitten ja nykypäivänä.

Vanha tulliportti eli Tullinpuomi Mannerheimintiellä vuonna 2016.

Vanha tulliportti eli Tullinpuomi Mannerheimintiellä vuonna 2016.

Tietullit olivat käytössä Helsingissä 1800-luvulla. Muistona niistä vanhan tulliportin portinpylväät seisovat yhä kadun reunassa Mannerheimintie 108:n ja 57:n kohdalla.

Helsingin läntinen tulli eli Espoon tulli sijaitsi tässä paikassa, jossa kaupungin raja kulki vuoteen 1906 asti. Portti sai nimen Töölön tulli. Portilla perittiin tienkäyttäjiltä viertotiemaksua, jolla katettiin viertoteiden eli päällystettyjen valtateiden kunnostus- ja ylläpitokuluja. Mannerheimintien nimi oli tuolloin Läntinen Viertotie, ja se jatkui maaseudulle Turun maantienä. Itäinen Viertotie puolestaan oli nykyinen Hämeentie.

1640-luvulta aina 1820-luvun alkuun läntinen tulliportti sijaitsi nykyisessä ydinkeskustassa, Eteläesplanadin ja Fabianinkadun kulmassa. Kaupungin kasvaessa portti siirrettiin Mannerheimintielle Aleksanterinkadun ja myöhemmin Arkadiankadun kohdalle, ja viimein 1900-luvun alussa tälle paikalle.

Nimi Töölön tulli tai Tullinpuomi elää alueen paikannimistössä. Lisäksi Wikipedian mukaan Töölön tullin eteläpuolella, kantakaupungissa, katujen nimet päättyivät useimmiten sanaan katu, pohjoispuolella taas sanaan tie.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suositteleeHelsinki ennen ja nyt, osa 4: Kaisaniemi

Hyvä elämä


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.