null Helsinkiin perustetaan taas korttelikinoja

Korjaamo Kino haluaa Sanna-Maria Halttusen mukaan tarjota katsojalle kokonaisvaltaisen elämyksen, minkä vuoksi tarjolla on myös erityisiä leffasnackseja. Kuva: Sirpa Päivinen

Korjaamo Kino haluaa Sanna-Maria Halttusen mukaan tarjota katsojalle kokonaisvaltaisen elämyksen, minkä vuoksi tarjolla on myös erityisiä leffasnackseja. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Helsinkiin perustetaan taas korttelikinoja

Uusissa leffateattereissa panostetaan elokuvan laatuun ja erilaiseen oheistarjontaan, kuten ruoka-annoksiin ja leffaleireihin.

Helsingissä oli vielä 1980-luvulla pieniä elokuvateattereita, mutta ne katosivat, kun kaupunkiin perustettiin monisalisia multiplex-teattereita. Nyt nämä korttelikinot ovat tulossa uudessa muodossa takaisin.

Töölössä sijaitsevan Korjaamo Kinon ohjelmatoiminnan päällikkö Sanna-Maria Halttunen esittelee ylpeänä juuri valmistunutta salia punaisine istuimineen. 124-paikkaisen salin ensimmäiset näytökset olivat Docpoint-dokumenttifestivaaleilla.

Kinolla on toinenkin, 130-paikkainen, sali, mutta se toimii myös Kulttuuritehdas Korjaamolla järjestettävien konserttien ja teatteriesitysten pitopaikkana.

– Korttelikinoajatus sai alkunsa Korjaamon tekemästä tutkimuksesta, millaista toimintaa sen kanta-asiakkaat haluaisivat. Elokuvien esittämistä toivottiin selvästi ylitse muiden, Halttunen kertoo.

Leffateatterilla on näytöksiä arki-iltaisin ja viikonloppuisin myös lapsille. Halttusen mukaan tavoitteena on, että asiakas voi luottaa Kinon laatuun. Ohjelmistoon valitaan ensi-iltaelokuvia normaalista leffatarjonnasta. Lisäksi Kino tekee yhteistyötä eri elokuvafestivaalien kanssa.

Kinon erikoisuutena on, että saliin voi ostaa mukaan leffasnackseja, kuten juusto- ja leikkelelautasia, tapaksia ja salaattia. Leffaillan voi myös aloittaa syömällä Korjaamon ravintolassa.

– Korttelikino on tietyllä tavalla paluuta entiseen. On ilahduttavaa, että uusia elokuvateattereita tulee eri puolille Helsinkiä, Halttunen sanoo.
 

Synttärit leffateatterissa

Arabianrannassa on toiminut lähes vuoden ajan Kino Sheryl, jonka omistaa Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijajärjestö Tokyo ry. Korkeakoulun 300-paikkainen sali oli ollut valmiina akustiikkaa ja äänentoistoa myöten jo 2000-luvun alusta lähtien.

– Ajatus elokuvateatteritoiminnasta jäi silloin toteuttamatta. Toista vuotta sitten elokuvataiteen laitoksen professori Aleksi Bardy ehdotti, että opiskelijat perustaisivat tiloihin iltaisin ja viikonloppuisin toimivan leffateatterin, selvittää yrityksen toimitusjohtaja Ilmari Arnkil.
 

Hyvää palautetta on saatu siitäkin, että ennen elokuvan alkua ei ole pitkää mainoskimaraa."
– Kino Sherylin toiminnasta vastaava Ilmari Arnkil
 

Hollywood-elokuvien ohella teatterissa esitetään maksimaalinen määrä laatuelokuvia, jotka eivät välttämättä saa juuri muuten näkyvyyttä. Lapsille on tarjottu elokuvia viikonloppuisin aamupäivällä. Lisäksi on ollut paljon eri festivaalien näytöksiä: toukokuussa vuorossa on afrikkalaisen elokuvan festivaali.

Kävijätutkimusten mukaan kino on erityisesti paikallisten ihmisten suosiossa. Lapsiperheet ovat olleet tyytyväisiä myös siitä, että tiloissa on voinut järjestää lasten syntymäpäiväjuhlia. Koululaisten talvilomalla järjestetään 7–12-vuotiaille lapsille leffaleiri. Leirille voi ilmoittautua osoitteessa täällä.

– Hyvää palautetta on saatu siitäkin, että ennen elokuvan alkua ei ole pitkää mainoskimaraa. Meillä näytetään alussa vain elokuvien trailereita ja yhteistyökumppanien mainoksia, Arnkil kertoo.

Kino Sheryl juhlii yksivuotispäiväänsä 19.2. esittämällä Charlie Kaufmanin Anomalisa-elokuvan. Liput maksavat 5 euroa.
 

Ateria viinilasillisen kera?

Loppukesästä myös Kallio saa oman korttelikinonsa, kun alle satapaikkainen elokuvateatteri avaa ovensa Helsinginkadun ja Harjukadun kulmassa. Tilojen remontointi alkaa maaliskuussa.

Leffateatterin ja siihen liittyvän aulabaarin omistaa yritys nimeltä Movie & Night, jonka yhtenä osakkaana on Son of A Punch -ravintolayhtiö. Son of A Punchin toimitusjohtajan Sami Benamedin mukaan anniskelulupa baariin ja elokuvateatterin puolelle on vetämässä.
 

Elokuvateatteri on lähipalveluna tärkeä erityisesti lapsiperheille. Ja elävöittää se kaupunkikuvaa muutenkin."
– Suomen elokuvasäätiön levityspäällikkö Harri Ahokas
 

– Luvan saamisen myös saliin ei pitäisi olla mahdotonta. Tarkoitus on, että anniskelu painottuu siellä viinilasillisiin ja cocktaileihin. Lisäksi tarjolle tulee ruoka-annoksia, vaikka moni tuntuukin vieroksuvan ajatusta leffateatterissa syömisestä.

Benamedin mielestä uudet erilaiset korttelikinot tuovat piristystä alalle. Paikan nimeksi tulee Riviera kunnianosoituksena samoissa tiloissa aiemmin sijainneelle Riviera-elokuvateatterille. Sen ohjelmisto tulee kahden muun korttelikinon tapaan koostumaan laatuelokuvista Hollywood-leffoja unohtamatta sekä festivaalinäytöksistä.
 

Vaihtoehtoja tarvitaan

Suomen elokuvasäätiö on tukenut kyseisten korttelikinojen perustamista, ja tukisummat ovat vaihdelleet projektin kokonaiskulujen mukaan. Korjaamo Kino on saanut tukea 200 000 euroa, Riviera 60 000 euroa ja Kino Sheryl 17 000 euroa.

Elokuvasäätiön kotimaan levityspäällikön Harri Ahokkaan mukaan on hyvä, että multiplex-teattereille tulee vaihtoehtoja.

– Elokuvateatteri on lähipalveluna tärkeä erityisesti lapsiperheille. Ja elävöittää se kaupunkikuvaa muutenkin.

Ahokas haluaa itse pitää puurot ja vellit erikseen ja keskittyä teatterissa nauttimaan vain elokuvasta.

– Jollekin yksittäiselle teatterille ruokailu voi olla keino nostaa omaa profiilia, mutta en usko siitä kovin yleistä ilmiötä tulevan. Pitäähän teatterikatsomisen erottua kotikatsomisesta eli keskittyminen olennaiseen on sen vahvuus.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.