null Helsinkiläispappi pääsi jatkoon The Voice of Finland -laulukilpailussa

Hyvä elämä

Helsinkiläispappi pääsi jatkoon The Voice of Finland -laulukilpailussa

Laulamista pitkään harrastanut Sini Ikävalko tähtää tosissaan artistiksi.

Toista video

Katsoja ei sitä huomannut, mutta Sini Ikävalkoa jännitti hurjasti hänen laulaessaan viime perjantaina Nelosella nähtävän The Voice of Finlandin ensimmäisessä Vain ääni ratkaisee -jaksossa. Hänen helpotuksensa oli suuri, kun yksi ohjelman neljästä tähtivalmentajasta, laulaja Olli Lindholm, kääntyi tuolissaan merkiksi siitä, että hän haluaa Ikävalkon tiimiinsä.

– Tämä oli niin jännittävää juuri siksi, että pelkästään ääni ratkaisi jatkoon menemisen. Muissa laulukisoissa katsotaan myös esiintymistä, laulukilpailuja tiuhaan kiertänyt Ikävalko toteaa.

Hän esitti The Voice of Finlandissa yhden bravuureistaan, Dinah Washingtonin 1950-luvulla tunnetuksi tekemän popbiisin Mad about the boy. Kappaletta oli lyhennetty kilpailua varten, mikä aiheutti lisäpaineita. Ohjelman tuotantoryhmä puolestaan antoi vihreää valoa Ikävalkon valinnalle, koska sitä ei ole esitetty ohjelmassa aiemmin, vaikka menossa on jo kuudes tuotantokausi.

Ikävalko on tyytyväinen siitä, että pääsi Lindholmin tiimiin.

– Ollilla on jäätävän kova tausta Yö-yhtyeestä ja viime ajoilta yhteistyöstä Suvi Teräsniskan kanssa. Toivon pääseväni hänen valmennuksessaan tulkitsemaan suomenkielistä popmusiikkia, jossa on syvälle menevät lyriikat.

Perjantain aloitusjakso oli nauhoitettu jo viime syyskuussa. Kilpailu on monivaiheinen, koska alussa on liki 80 laulajaa, joista jatkoon pääsee vajaa 50. Katsojille riittää siis jännitettävää pitkälle kevääseen.

Tämä on vaatinut paljon itsensä tutkailua. Papin ammatista ei ole helppo lähteä estradeille, koska monet ajattelevat, ettei papin ole syytä tuoda itseään esille.

Paloa laulamiseen

Sini Ikävalko kertoo tehneensä laulumatkaa eli osallistuneensa erilaisiin karaoke- ja laulukilpailuihin yli puolentoista vuoden ajan. Kisaaminen on alkanut tuottaa tulosta, sillä hän tuli viime toukokuussa toiseksi UKC-karaokekilpailussa ja voitti syksyllä Karaokestarat-kilpailun. Ikävalko kisasi viime kesänä myös Seinäjoen tangomarkkinoiden tangokuningattaren tittelistä, mutta ei yltänyt finaaliin asti.

Laulukilpailuihin keskittymisen on tehnyt mahdolliseksi vuorotteluvapaa Mikaelin seurakunnan papin virasta.

– Se, miksi ryhdyin tähän vanhoilla päivilläni, nelikymppisenä, johtuu siitä, että minulla on ollut lapsesta lähtien palo laulamiseen. Oli kuitenkin käydä niin, että maailman äänet yrittivät vaientaa sydämeni äänen, hän sanoo.

Ikävalko pohtii, että olisi voinut jo teini-iässä rohkeammin kokeilla siipiään, mutta toisaalta hän ehkä olisi ollut vielä liian nuori alalle. Lauluharrastus jäi väistämättä vähemmälle, kun hän aloitti opiskelun teologisessa tiedekunnassa ja sai 24-vuotiaana lapsen, nyt 16-vuotiaan Kallen.

– Papin työssä olen voinut laulaa siihen liittyvissä toimituksissa, mutta se ei ole antanut minulle tarpeeksi artistin näkökulmasta.

– Tämä on vaatinut paljon itsensä tutkailua. Papin ammatista ei ole helppo lähteä estradeille, koska monet ajattelevat, ettei papin ole syytä tuoda itseään esille. Minulle on kuitenkin vahvistunut tunne siitä, että näivetyn sisäisesti, jos en nyt kokeile, mihin pystyn.
 

Voice-junan kyydissä

Laulamisen saralla Sini Ikävalko aikookin tähdätä niin pitkälle kuin se on mahdollista. Hän kokee olevansa nyt Voice-raiteella, artistiksi vievän junan kyydissä.

– Olen tottunut tekemään monenlaisia asioita, mutta tämä on ollut niin pysäyttävä kokemus, että sitä on vaikea kuvailla. Toisaalta tämä on luonteva jatkumo kaikelle aiemmalle.

– Ajattelen niin, että niin papin kuin laulajan tehtävässä on pureskeltava ensin siihen liittyvä tieto ja tuotava se esiin itsensä kautta jossain muodossa. Kaikki tämä vaatii tietynlaista kasvua ihmisenä, sanoo myös life coachina toiminut Ikävalko.

Laulukisaajan läheiset ovat olleet uudessa tilanteessa kannustavia.

– Kalle on suhtautunut tosi mahtavasti. Hänen mukaansa en sentään mokannut pahemmin telkkarissa. Olen myös tietyllä tavalla lähentynyt vanhempieni kanssa.

Ikävalko oli kuitenkin ainoa, jolla ei ollut perheenjäsentä tai muuta tukihenkilöä mukana perjantain televisiolähetyksessä. Se oli hänen oma valintansa.

– Pappina osaan lukea tunnetiloja, ja muiden jännittyneet olemukset olisivat varmasti haitanneet keskittymistä.

Ikävalkon ajatuksia ja tuntemuksia voi lukea kilpailun aikana hänen blogistaan siniikavalko.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Laulava vahtimestari esittää biisejä, joissa on elämänmakua ja myrskyä

Ajankohtaista

Timo Lahtimo saa laulamiseen syvyyttä seurakunnan vahtimestarin työstä, jossa hän näkee koko elämän kirjon.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.