null Henkilöllisyystodistus muuttaa syrjityn elämän

Neljävuotias Qonxobe Xharae tutkii tarkkaan tuoretta syntymätodistustaan.

Neljävuotias Qonxobe Xharae tutkii tarkkaan tuoretta syntymätodistustaan.

Henkilöllisyystodistus muuttaa syrjityn elämän

Botswananalaisia autetaan saamaan koulutusta ja terveydenhoitoa hankkimalla heille henkilöllisyyspapereita.

Kalaharin autiomaan hiekka nousee tuulen mukana ilmaan Ghanzin pikkukaupungin laitamilla, missä san-kansaan kuuluva Xashen perhe istuu puun alla auringolta suojassa. Perheeseen kuuluu parikymmentä henkeä, mutta vain osa heistä on virallisesti olemassa. Suurimalla osalla ei ole syntymä- ja henkilöllisyystodistuksia, joita ilman on vaikea saada valtion palveluja, koulutusta ja töitä.

– Haluan, että lapsillani on syntymätodistukset, jotta he voivat käydä koulua ja tietää olevansa tämän maan kansalaisia, neljän lapsen äiti Koba Xashe sanoo.

Botswanassa asuu tänä päivänä noin 50 000 sania. Heidän esi-isänsä ovat eläneet metsästäjä-keräilijöinä Kalaharin autiomaassa 30 000 vuotta. Viime vuosikymmeninä sanit ovat joutuneet pois mailtaan Botswanan hallituksen suunnitelmien tieltä. Entiset metsästysmaat on muutettu kansallispuistoiksi ja suljetuiksi timanttikaivosalueiksi, jonne saneilla ei ole asiaa.

Kaupunkeihin ja kyliin muuttaneet sanit ovat heikossa asemassa modernin elämän haasteiden keskellä. Monet ovat uudesta elämästä ja työttömyydestä masentuneita ja hakevat lohtua alkoholista.

Suomen Lähetysseura ja Botswanan luterilainen kirkko yrittävät helpottaa sanien tilannetta auttamalla heitä hankkimaan henkilöllisyyspapereita. Sanit tarvitsevat apua erityisesti lomakkeiden täyttämisessä, sillä useimmat heistä eivät puhu Botswanan valtakieliä setswanaa tai englantia.

– Henkilöllisyystodistus takaa kansalaisuuden, perimisoikeuden, estää ihmiskauppaa ja auttaa pääsemään kiinni terveys- ja koulutuspalveluihin. Henkilöllisyystodistusta ei vaadita koulussa alaluokilla, mutta ylemmille luokille ei pääse ilman sitä, sanoo projektikoordinaattori Iiris Kontra Lähetysseurasta.

– Aluksi sanit eivät ymmärtäneet, minkä takia he tarvitsevat henkilöllisyystodistuksia. Kun he tajusivat, että niiden avulla heidän lapsensa pääsevät kouluun, he innostuivat. Viime vuonna onnistuimme auttamaan 20 sania saamaan paperit, hankkeen botswanalainen projektityöntekijä Eva Kavahematui iloitsee.

Iiris Kontra pitää koulutusta avainasemassa sanien tilanteen parantumiseen. Sanien asenteet koulutusta kohtaan ovat pikku hiljaa muuttumassa.

– Vanhempani eivät lähettäneet minua kouluun. Selviydyn jotenkuten päivästä toiseen. Haluan tarjota paremman elämän lapsilleni. Minulla on neljä lasta, joista jo kolmella on syntymätodistukset. Sain apua todistuksien hankkimisessa, lastensa laminoituja syntymätodistuksia esittelevä Koba Xashe sanoo.

Suomalaiset voivat auttaa kehitysmaiden paperittomia parempaan elämään ostamalla Lähetysseuran Onnen Lahjat -verkkokaupasta henkilöllisyystodistus-lahjan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.