Herneet pataan
Hernekeitto on laskiaistiistain perinneruokaa: perua katoliselta ajalta, jolloin laskiaisesta alkaneena paastonaikana ei syöty lainkaan lihaa ja juuri ennen paastoa tankattiin tukevasti.
Lihaa ei ainakaan vähään aikaan tule ikävä, jos laskiaisena kokeilee Jens Linderin reseptiä kirjasta Kiireetön keittiö (Atena 2008). Kilo kuivattuja, liotettuja herneitä saa seurakseen 400 grammaa porsaankylkeä, -lapaa tai potkaa, 200 grammaa pekonia ja 200 grammaa sianlihamakkaraa. No, mausteeksi laitetaan myös porkkana ja sipuli, mutta ne kyllä poistetaan keitosta ennen ruokailua.
Mutta sopii hernekeitto paastonaikaan tai kasvissyöjällekin – silloin täytyy vain jättää liha pois. Tarkan markan kokki voi etsiä ideoita vaikka Hanna Pukkilan kirjasta Sattumasoppaa (Tammi 2008), jossa esitellään pulavuosien reseptejä. Hernekeittoja löytyy kaksikin. Toisessa keiton jatkeena on perunasosetta ja ruskistettua sipulia, toisessa soseutettua lanttua.
Jaa tämä artikkeli: