null Hetki hämärässä

Hetki hämärässä

Maija-Liisa Sahlbom aikoo nauttia Pyhän Laurin kirkosta kynttilän valossa — ja parantaa samalla maailmaa.

Lauantai-iltana 28. maaliskuuta neljässä vantaalaiskirkossa sammuvat valot, vaikka kirkossa on väkeä. Hämeenkylän, Korson, Myyrmäen ja Pyhän Laurin kirkoissa vietetään ilmastotapahtuma Earth Houria sammuttamalla sähkövalot tunniksi ja sytyttämällä kynttilät. Samalla hiljennytään kuuntelemaan musiikkia ja puheita sekä rukoilemaan luomakunnan puolesta.

Earth Hour -tapahtuman ideana on, että ihmiset eri puolilla maapalloa sammuttavat valot samana päivänä, samaan kellonaikaan. Kyse on kampanjasta, joka konkretisoi ihmisten huolen ilmastonmuutoksesta, ei energiansäästökampanjasta. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut noin 70 suomalaista kuntaa tai kaupunkia ja noin 200 yritystä tai yhteisöä, Suomen evankelisluterilainen kirkko mukaan lukien.

— Maailmassa muutokset on aina tehty joukkovoimalla, Vantaan seurakuntien ympäristövastaava Maija-Liisa Sahlbom sanoo.

Hän aikoo viettää Earth Houria keskiaikaisessa Pyhän Laurin kirkossa.

Sahlbomin mukaan Vantaan seurakunnat oli helppo saada tapahtumaan mukaan, sillä seurakunnan työntekijät ovat yleensä ympäristöasioista kiinnostuneita ja valmiit toimimaan luonnon puolesta.

— Seurakunnissa osataan ajatella laajasti ja ympäristönsuojelu on helppo yhdistää seurakunnan perustehtävään, Sahlbom toteaa.

Välimatkat voittivat ekoilun

Päätyönään Maija-Liisa Sahlbom toimii seurakuntien rakennuttajainsinöörinä. Ympäristöasioista hän on ollut kiinnostunut aina ja saanut vaikuttaa ympäristöön myös aikaisemmissa töissään esimerkiksi teknisen toimiston päällikkönä ja ympäristösihteerinä.

Sahlbom ei muista kokeneensa mitään varsinaista ekoherätystä, vaan kasvaneensa vihreään ajatteluun. Nuorempana Sahlbom toteutti vakaumustaan muun muassa pyöräilemällä kahdeksan kilometrin työmatkansa kesät talvet, pakkasrajana 30 astetta.

— Minulla oli kesä- ja talvipyörä erikseen, kaiken maailman öljyt ja voiteet ja haalarit, hän naurahtaa.

Kauniaisten kaupungin palveluksessa työskennellessään hän hoiti kaikki työhön kuuluvat kaupungin sisäiset matkat polkupyörällä. Tähän kannusti paitsi kaupungin maksama polkupyöräkorvaus myös Kauniaisten pienet välimatkat.

— Minä lähdin kokoukseen polkupyörällä, muut autolla. Useimmiten olin ensimmäisenä perillä.

Nykyään kun työhuone on Tikkurilassa, koti Sipoossa ja työmaana kaikki Vantaan seurakunnat, entinen yksityisautoilun vastustaja on hieman raskain mielin joutunut liittymään yksityisautoilijoiden joukkoon.

— Näin vanhempana sitä sallii itselleen jo pieniä mukavuuksia, hän hymähtää.

Kotona Sahlbom kertoo elävänsä kuten opettaa, mahdollisimman ekologisesti. Kiitos tästä tosin kuuluu pitkälti aviomiehelle.

— Paperi-insinöörimieheni on niin sydänjuuriaan myöten ympäristöihminen, että hän on miettinyt meillä kaikki tällaiset asiat valmiiksi. On talvellakin toimiva komposti, lasketut sisälämpötilat ja kaikki.

— Oma ympäristöajatteluni on kasvanut mieheni myötä, hän tunnustaa.

Tilanhoitajan velvollisuudet

Vantaan seurakuntien ympäristövastaavaksi Maija-Liisa Sahlbom arvelee päätyneensä muun muassa siksi, että tunsi ympäristölainsäädäntöä jo ennalta. Tehtäviin kuuluu muun muassa henkilökunnan ympäristökoulutuksen järjestämistä, ympäristölainsäädännön seuraamista ja ympäristödiplomin kriteerien toteutumisen valvontaa. Apuna ovat viranomaiset, yksittäisten seurakuntien ympäristövastaavat ja muu henkilöstö.

Maija-Liisa Sahlbom on ylpeä siitä, että ympäristön eteen on Vantaan seurakunnissa tehty viime vuosina paljon. Edellisvuonna käytiin läpi jätehuolto ja jätteiden lajittelu kaikissa seurakuntien kiinteistöissä. Tämän vuoden erityistavoitteena on vähentää paperinkulutusta. Käynnissä on myös kilpailu siitä, mikä seurakunnan kiinteistöistä pystyy karsimaan energiakulutustaan eniten.

— Kiinteistöjen kunnossapidossa ja energiatehokkuudessa on vielä tehtävää, Sahlbom toteaa.

Hän uskoo, että ekologisiin tavoitteisiin ylletään. Ekologisten valintojen tekeminen kun on lopulta helppoa ja säästää rahaakin. Maija-Liisa Sahlbom näkee ympäristönsuojelun myös osana kristillistä vakaumusta.

— Tikkurilan seurakunnan pastori Jaakko Hyttinen sanoi kerran, että me olemme kuin Jumalan tilanhoitajia tällä maapallolla. Minusta se oli hyvin oivallettu, Sahlbom sanoo.

Earth Hour -ilmastotapahtuma la 28.3. klo 20.30—21.30 Myyrmäen, Korson, Hämeenkylän ja Pyhän Laurin kirkoissa.


Ilmastotapahtuma vie alkuperäistunnelmaan

Pyhän Laurin kirkossa voi lauantaina 28.3. päästä lähelle sitä tunnelmaa, joka kirkossa oli satoja vuosia sitten. Kirkkosalia valaisevat vain kynttilät ja tilaisuudessa kuullaan Corvus Laurenjic -kuoron gregoriaanista laulua ilman säestystä.

— Pyhän Laurin kirkossa ollaan kynttilöiden valossa nykyään hyvin harvoin. Joulupäivän lisäksi tämä on ainoa mahdollisuus, Tikkurilan seurakunnan pastori Jaakko Hyttinen sanoo.

Jaakko Hyttiselle maailmanlaajuiseen ilmastotapahtumaan osallistuminen on mieluinen työtehtävä, sillä hän on ympäristöasioista hyvin kiinnostunut ja tekee ekoteologiaan liittyvää väitöskirjaa. Earth Hour -tapahtumaan hän osallistuu ensimmäistä kertaa.

— Täytyy tunnustaa, että kuulin tapahtumasta ensi kertaa vasta tänä vuonna, kun kirkkohallitus ja ympäristötoimikunta olivat nostaneet asian esille, Hyttinen kertoo.

Hän on tyytyväinen siihen, että kirkossa on viime vuosina herätty luonnonsuojeluun ja päästy myös sanoista tekoihin.

— Kyllähän 1900-luvun lopulle asti luontoon suhtauduttiin aika piittaamattomasti ja kirkon puheissa ihmisen vastuuta luonnosta ei juurikaan pidetty esillä. Nyt on onneksi tapahtunut kulttuurin muutos. Ympäristöasioihin on herätty 1960-luvulta alkaen vähitellen ja luonnosta on alettu kantaa myös teologista huolta.

Hyttinen uskoo, että ympäristöaiheisilla tapahtumilla on vankka jalansija seurakunnissa jatkossakin.

— Ympäristöteema on varmasti esillä pitkin vuotta ja luomakunnan sunnuntaita vietämme joka tapauksessa, hän toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.