Hevoselta voi oppia ihmissuhdetaitoja
Shetlanninponi Fajol ja nuorisotyönohjaaja Sari Vikström-Kivioja tekevät yhdessä auttamistyötä.

Shetlanninponi Fajol ja nuorisotyönohjaaja Sari Vikström-Kivioja tekevät yhdessä auttamistyötä.

Hevoselta voi oppia ihmissuhdetaitoja

Espoon tuomiokirkkoseurakunta tarjoaa niin sanottua sosiaalipedagogista hevostoimintaa.

Pilttuu on sakeana pölystä, kun diakoniatyöntekijä Merja Lehtisalo opastaa harjaamaan hevosen turkin satulointikuntoon. Suomenhevonen Nasta seisoo rauhallisesti paikallaan, vaikka seurassa on uusi ja kokematon hevosenkäsittelijä. Eri puolilta kuuluvia ääniä kohti kääntyilevät korvat kuitenkin paljastavat, että hevonen seuraa ympäristöään koko ajan.

Noin kerran viikossa Lehtisalon työpiste siirtyy Kirkkonummella sijaitsevalle Rauhalan tallille, jossa hän ja erityisnuorisotyöntekijä Sari Vikström-Kivioja ohjaavat sosiaalipedagogista hevostoimintaa pienryhmissä.

Espoon tuomiokirkkoseurankunnan tarjoaman toiminnan tavoitteena on auttaa syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä.

Kunnioita, kommunikoi, huomaa

Ryhmäläiset osallistuvat kaikkiin tallitöihin hevosen harjauksesta ja ruokinnasta taluttamiseen ja ratsastukseen.

"Ryhmän kanssa voidaan esimerkiksi opetella säännöllistä päivärytmiä tai itsestä huolehtimista hevosen avulla", Vikström-Kivioja kertoo.

Hevosen kanssa toimiminen vaatii erilaisten taitojen oppimista, kuten muiden huomioimista, itsensä ja toisten kunnioittamista ja kommunikointia. Siis samoja taitoja, joita tarvitaan ihmissuhteissa.

 

Monille on luontevaa puhua asioista jotain tehdessä."

 

Lehtisalon ja Vikström-Kiviojan ohjauksessa on ollut esimerkiksi tyttöryhmä, viisihenkinen perhe, maahanmuuttajaäitejä lapsineen ja pakolaisina Suomeen tulleita poikia. Toiminnan lomassa jutellaan usein vaikeistakin asioista.

"Monille on luontevaa puhua asioista jotain tehdessä. Täällä tekeminen on luonnollista, eikä sitä tarvitse tietyllä tavalla keksiä", Vikström-Kivioja sanoo.

Lehtisalo ja Vikström-Kivioja korostavat, että kyse ei silti ole terapiasta.

"Keskeisiä käsitteitä ovat toiminnallisuus, yhteisöllisyys, elämyksellisyys ja vuorovaikutteisuus", Lehtisalo listaa.

Tallilla itseluottamus kasvaa

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta sopii monenlaisille kohderyhmille. Vaikkapa nuoria voi olla Lehtisalon ja Vikström-Kiviojan mukaan vaikea saada kiinnittymään heille suunniteltuihin ryhmiin, mutta tallille ihmiset tulevat mielellään.

"Toiminta voisi soveltua esimerkiksi nuorten sururyhmälle", Vikström-Kivioja sanoo.

Hevonen sopii toimintaan muun muassa vuorovaikutuksellisuutensa vuoksi. Vikström-Kivioja uskoo, että merkitystä on myös hevosen koolla.

"Kun uskaltautuu käsittelemään 500-kiloista hevosta, se kasvattaa itseluottamusta", hän toteaa ja taputtaa vastasuittua Nastaa.

- Nasta-suomenhevonen kanssa voi harjoitella kommunikointia, sanoo diakoniatyöntekijä Merja Lehtisalo.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: